Eva de Goede is donderdag door de internationale hockeybond FIH uitgeroepen tot wereldhockeyster van het jaar. Alyson Annan mag zich de beste vrouwelijke coach van 2018 noemen.

De 29-jarige De Goede maakte deel uit van het Oranje dat vorig jaar de Champions Trophy won én wereldkampioen werd. De Nederlandse hockeysters waren in de zomer van 2018 in de WK-finale een maatje te groot voor Ierland: 0-6.

De Goede kreeg in de verkiezing - fans en spelers mochten stemmen op hun favoriet - 28,7 procent van de stemmen. Daarmee troefde ze haar teamgenoten Lidewij Welten en Xan de Waard, de Spaanse Georgina Oliva en de Nieuw-Zeelandse Stacey Michelsen af. Welten eindigde als tweede met 23,5 procent van de stemmen.

Tweehonderdvoudig international De Goede is de zevende Nederlandse die de prestigieuze titel in de wacht sleept. Ook Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Naomi van As (2009 en 2016), Maartje Paumen (2011 en 2012), Ellen Hoog (2014) en Welten (2015) mochten zich al eens wereldhockeyster van het jaar noemen.

Belg Van Doren hockeyer van het jaar

Bij de mannen ging de prijs voor beste hockeyer ter wereld naar Arthur Van Doren. De 24-jarige Belg kroonde zich eind vorig jaar tot wereldkampioen door Nederland na shoot-outs te verslaan.

Van Doren kreeg net iets meer stemmen dan zijn landgenoot Simon Gougnard (28,1 om 27,3 procent). Billy Bakker eindigde als vierde in de verkiezing met 13,9 procent van de stemmen, achter de Engelsman Barry Middleton (24,7 procent) en voor de Australiër Jake Whetton (6 procent).

Bondscoach Annan van de Nederlandse hockeysters werd verkozen tot beste vrouwelijke coach van het jaar. In 2017 kreeg de Australische die prijs ook al uitgereikt. Bij de mannen werd de Nieuw-Zeelander Shane McLeod, bondscoach van de Belgen, uitgeroepen tot coach van het jaar.