AMSTERDAM - Het tennistoernooi van Montreal heeft een droomfinale gekregen. De 35-jarige André Agassi neemt het op tegen de 19-jarige Rafael Nadal. Het is de eerste keer dat de twee powerspelers op de tennisbaan tegenover elkaar staan.

Agassi, die het toernooi in Montreal in 1995 voor de derde en laatste keer won, was in de halve eindstrijd te sterk voor de Brit Greg Rusedski: 6-4 6-4. Zijn jonge rivaal won eveneens in twee sets van de Fransman Paul-Henri Mathieu: 6-4 7-5. De Spanjaard jaagt in Canada op zijn derde opeenvolgende toernooiwinst en zijn negende titel in 2005.

Agassi zei uit te kijken naar het generatieconflict in de finale. "Ik volg Nadal al jaren en geniet van zijn spel", vertelde de Amerikaan. "Hij levert een grote bijdrage aan het tennis. Zijn hele gedrag is indrukwekkend. Tijdens de finale heb ik in elk geval de beste plaats in de arena om hem aan het werk te zien."

Levende legende

Ook Nadal was vol lof over zijn tegenstander. "Ik ben blij dat ik eindelijk tegen één van de grootste spelers uit de tennishistorie kan spelen", liet de Spanjaard weten. "Hij is een levende legende."

In Los Angeles staan de Belgische Kim Clijsters en de Slowaakse Daniela Hantuchova in de finale. Clijsters had in de halve eindstrijd weinig moeite met de Italiaanse Schiavone: 6-2 6-4.

Hantuchova versloeg in twee sets de Russin Jelena Dementieva: 6-3 6-4. De Slowaakse won in de zes voorgaande partijen tegen Clijsters nog nooit.