BERLIJN - Pieter van den Hoogenband heeft zonder zich al te druk te maken de finale bereikt van de 200 meter vrije slag op het EK zwemmen. In de halve eindstrijd tikte hij donderdag in Berlijn aan na 1.46,21. Met die tijd is hij vrijdag veruit de favoriet.

Van den Hoogenband had in overleg met trainer Jacco Verhaeren besloten tot behoudendheid, een tactische race. "Vrijdag wil ik exploderen, nu wilde ik lekker zwemmen en me als eerste plaatsen. Maar het is wel frappant dat Giorgio Lamberti heel lang wereldrecordhouder is geweest met 1.46,69. Daar heb ik lang tegenaan gehikt. Nu zwem ik er zo even onder. Dat geeft aan hoeveel sterker ik ben geworden," zei de Eindhovenaar.

Verzuring in je poten

En in de finale 1.45 of iets minder? "Daar ga ik wel van uit. Dan gaan de eerste drie banen een tandje harder en ga ik de laatste, als alles zwart ziet voor je ogen, tot het gaatje. Ik hoop eigenlijk dat er dan nog een vent in mijn buurt ligt, want ik heb inmiddels ervaring genoeg. Daarom moet je nu ook een beetje kalm aan doen, om te voorkomen dat je stijf van de verzuring in je poten de trap niet meer op kunt."

Betrekkelijk

Rustig aan doen is overigens zeer betrekkelijk. Een tijd onder de 1.50 doet altijd pijn. "1.46 is wel 98 procent," lichtte Verhaeren toe, "maar je gaat niet zo verschrikkelijk diep de verzuring in. Voor de toekomst van Pieter gaat het om finales, niet om halve finales. In Sydney wisten we nog niet precies waar-ie stond en wat-ie kon. Vandaar 47,8 in de halve finale van de 100 vrij en 48,3 in de finale. Dat moet nu omgedraaid. Met 48,3 kun je tegenwoordig namelijk ook een finale verliezen. En verliezen mag alleen in een halve finale."