Zaballa wint in San Sebastian

SAN SEBASTIAN - Wielrenner Constantino Zaballa heeft zaterdag de 25e editie van de Clasica San Sebastian gewonnen. De 27-jarige Spanjaard ontsnapte vlak voor de finish uit een kopgroep van zeven renners en kwam na 227 kilometer en ruim vijf uur koersen alleen over de streep.

Landgenoot Joaquin Rodriguez, eveneens actief voor de formatie Saunier-Duval, maakte het succes voor de Spaanse ploeg compleet. Hij won de sprint van de zes achtervolgers en finishte als tweede. De Nederlandse renners speelden geen rol van betekenis.

Moerenhout (55e) Thomas Dekker (75e) en Kroon (104e) fietsten anoniem mee. De Groot stapte af.

Ontsnapping

Mentsjov van de Rabobank-ploeg was wel actief. De Rus miste echter de beslissende ontsnapping en ondernam vervolgens enkele vergeefse pogingen om alleen naar de kopgroep toe te rijden.

De beslissing in deze jubileumeditie van de Clasica San Sebastian viel dit keer niet tijdens de beklimming van de Jaizkibel. Tijdens de afdaling kwamen 27 renners bij elkaar.

Toch kwam het niet tot een sprint. Zeven renners ontsnapten aan de aandacht van het pelotonnetje en koersten gezamenlijk richting de eindstreep. Zaballa verraste zijn medevluchters vijf kilometer voor de finish.

Verwarring

De Spanjaard profiteerde van de verwarring bij de overige zes renners en nam snel verder afstand. De voorsprong van Zaballa kwam niet meer in gevaar.

"Normaal kom ik niet voor de zege van zo'n grote koers in aanmerking", jubelde de verrassende winnaar. "Maar vandaag heb ik mezelf overtroffen."

Di Luca

De Italiaan Di Luca behoudt de leiding in het algemeen klassement van de Pro Tour. Hij heeft 35 punten meer dan Armstrong die zijn loopbaan al heeft beƫindigd. Di Luca finishte slechts als 94e in San Sebastian. "Ik was de laatste dagen ziek. Ik vind het al een hele prestatie dat ik deze rit heb uitgereden", aldus de Italiaan.

NUwerk

Tip de redactie