AMSTERDAM - Landskampioen Ajax heeft in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een keepersprobleem. Eerste doelman Bogdan Lobont ondergaat vrijdag in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam een MRI-scan en daarna een onderzoek aan zijn gekwetste linkerschouder. Als blijkt dat de Roemeen, de opvolger van de gestopte Fred Grim, langdurig is uitgeschakeld vindt trainer Ronald Koeman dat er een keeper bij moet komen.
Ajax

Lobont liep de blessure vorige week woensdag op in de oefenwedstrijd tegen Celtic. Twee jaar geleden werd hij geopereerd aan zijn andere schouder. Tweede keeper Joey Didulica liep twee weken geleden een enkelblessure op en is ook nog enige tijd uit de roulatie. De 19-jarige Maarten Stekelenburg staat daardoor onder de lat bij het Amsterdam Toernooi.

Stekelenburg

Vrijdag speelt Ajax tegen Manchester United en zondag tegen FC Barcelona. De keeper van Jong Ajax, Robert Swinkels, is reserve-doelman. Stekelenburg keepte ook in de vorige oefenwedstrijd, tegen Norwich City, en maakte een goede indruk op Koeman. "Hij is een talentvolle keeper, hij krijgt nu een fantstische kans." Stekelenburg blijft dit seizoen bij de A-selectie, maar zal eens in de twee weken in Jong Ajax spelen.

Galasek

Jan van Halst is al twee weken geblesseerd en verspeelde mede daardoor zijn basisplaats aan Tomas Galasek. Hij is, zei Koeman, de eerste keuze als rechtshalf. Door een hamstringblessure heeft de laatste aanwinst Nordin Boukhari nog niet met de groep getraind. De grote aankoop Victor Sikora begint tegen United als linkeraanvaller.

Ajax is nog niet klaar voor het nieuwe seizoen, maar de ploeg wil zich voor eigen publiek wel manifesteren tijdens het toernooi. Voor de beide avonden zijn in totaal al 100.000 kaarten verkocht. Volgens Koeman wil Ajax de goede lijn van de voorbereiding doortrekken.

Met een selectie van 25 spelers begint Ajax aan het nieuwe seizoen. Koeman was het liefst met 23 spelers begonnen. "Maar we hebben nu alle posities dubbel bezet, er valt ook niemand meer af."

Toch bestaat er nog een kans dat er twee spelers vertrekken. Tottenham Hotspur volgt Nikos Machlas, inmiddels de derde spits achter Ahmed Hossam en Ibrahimovic. De Griek mag in elk geval weg.

Real Madrid lonkt naar verdediger Cristian Chivu, maar hikt tegen de afkoopsom van 20 miljoen euro aan. Koeman zegt geen rekening te houden met een vertrek van zijn steunpilaar, "maar als er een geldbuidel langskomt is het niet tegen te houden."