AZ opent met ruime zege

ALKMAAR - Een bij vlagen goed spelend AZ is de competitie vrijdagavond begonnen met een zege op Sparta: 3-0. In de Alkmaarderhout zag de nieuwe trainer Louis van Gaal dat zijn spits Shota Arveladze nu al in vorm is. De voormalige Ajacied, overgekomen van Glasgow Rangers, scoorde twee keer.

Van Gaal stapte na afloop dan ook tevreden van het veld. Ondanks veel blessureleed speelde AZ zich naar een ruime voldoende tegen een Sparta dat niet meer kon dan de schade zo veel mogelijk te beperken. Vooral Stijn Schaars (overgenomen van Vitesse) maakte indruk op het middenveld van AZ.

Hoog gespannen

De verwachtingen in Alkmaar zijn hoog gespannen na het succes onder trainer Co Adriaanse afgelopen seizoen. Met een derde plaats in de competitie en een halve finale in de UEFA-beker beleefde AZ een topjaar. Alle ogen zijn nu gericht op Van Gaal. Hij moet dat succes een vervolg geven.

De seizoensopening tegen Sparta was veelbelovend, ondanks een moeizame voorbereiding. Op het laatst verkaste international Jan Kromkamp toch naar het buitenland (Villarreal). Door zijn vertrek en de blessures van Joris Mathijsen en Ron Vlaar mist Van Gaal de kern van zijn verdediging. De nederlagen tegen MSV Duisburg (1-3) en Sunderland (0-1) baarden dan ook zorgen voor het competitieduel tegen Sparta. Bovendien herstelt ook Martijn Meerdink nog van een ernstige blessure.

Moeilijk

Tevredenheid was er echter ook in de Alkmaarderhout. Het lukte om slechts twee dragende spelers (Kromkamp en de naar Ajax vertrokken Olaf Lindenbergh) te verliezen. Al zal het moeilijk worden om als rechtsback een vervanger van het kaliber Kromkamp te vinden.

Tegen Sparta kon AZ het gemis van enkele vaste waarden gemakkelijk opvangen. De Rotterdammers, via de nacompetitie terug in de eredivisie, missen vooral op het middenveld kwaliteit. De nieuwe trainer Vloet (Roda JC) is naarstig op zoek naar versterkingen, maar spelers als Takak (PSV) hebben vooralsnog geen interesse. Het lijkt dan ook een moeizaam seizoen te worden voor de Kasteelclub: een strijd om lijfsbehoud.

Flitsende start

Het duel in Alkmaar kende een flitsende start. Al na drie minuten strafte Arveladze een fout van verdediger Zoontjes (gehuurd van AZ) af. Daarna verzuimde AZ het duel al voor rust te beslissen. Dat gebeurde wel snel in de tweede helft, toen opnieuw Arveladze doelman Ponk met een lob kansloos liet: 2-0. Halverwege maakte Sektioui nog 3-0. Van Gaal gunde Arveladze vervolgens nog een publiekswissel.

Tip de redactie