Michael van Gerwen heeft zondag zijn eerste nederlaag geleden van het jaar. De Brabantse nummer één van de wereld verloor in de kwartfinales van het Players Championship 2.

Van Gerwen ging in een hoogstaande partij met 6-3 onderuit tegen Jonny Clayton. 'Mighty Mike' haalde een uitstekend gemiddelde van 104 punten per drie pijlen, maar 'The Ferret' legde de lat nog iets hoger: 106.

Van Gerwen kwam in de vierde leg wel tot een negendarter. Hij gooide eerst tot twee keer toe een 180'er en daarna met dubbel 18 een 141-finish.

De Vlijmenaar was op dat moment alweer de vierde speler die zondag een negendarter bewerkstelligde. Geert Nentjes, Chris Dobey en Dave Chisnall lukten dat al eerder.

Van Gerwen was dit jaar nog ongeslagen. Hij veroverde begin januari voor de derde keer de wereldtitel, begin deze maand voor de vijfde opeenvolgende keer The Masters en zaterdag het Players Championship 1.

Van Barneveld kent teleurstellend weekeinde

Raymond van Barneveld kende een uiterst teleurstellend weekeinde. De Hagenaar werd zaterdag al uitgeschakeld in de tweede ronde en een dag later zelfs in de eerste ronde.

Van Barneveld moest zijn meerdere erkennen in Steve West. Hij nam nog wel een 2-0-voorsprong, maar leverde vervolgens verrassend zes legs op rij in: 6-2.

'Barney' moet presteren op de Players Championships, omdat hij door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het WK uit de top zestien van de wereldranglijst is gevallen en daardoor niet langer automatisch geplaatst is voor de majors.

De 51-jarige Hagenaar moet in de top 32 van de Pro Tour Order of Merit (de resultaten op de Players Championships en de Euro Tour-toernooien) terechtkomen om zeker te zijn van het WK.

Van Barneveld is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter. Hij maakte in november na afloop van de Grand Slam of Darts bekend dat hij van plan is om na het komende WK een punt te zetten achter zijn glansrijke carrière.