MÜNCHEN - De clownact was verdwenen. De ogen van Troy Douglas stonden droevig. De sprinter liet woensdagavond een levensgrote kans liggen om de finale te halen van de 100 meter op de EK atletiek. Slechts één honderdste van een seconde kwam hij tekort. De 39-jarige Douglas startte slecht en was gezien.

Hoop op medaille

De showman had na afloop eens geen praatjes. "I'm pissed", was het enige commentaar na zijn 10,36 seconden. Douglas kan veel beter. Vorig jaar haalde hij op wereldniveau de laatste zestien en vestigde een persoonlijk record van 10,09. Hij snapte het zelf ook niet. "Ik heb geen antwoord, moet met mijn trainer Henk Kraaijenhof gaan praten." Na de teleurstelling - Douglas had hoop op een medaille - moet hij zich meteen opladen voor de 200 meter van donderdag.

Simon Vroemen met overmacht in finale

Simon Vroemen maakte wel indruk. De 33-jarige uit Delft barst van het zelfvertrouwen na zijn Europees record op de 3000 meter steeple chase, dat hij vorige maand in Monaco liep. Met overmacht plaatste hij zich voor de finale van de EK. Hij controleerde zijn serie en won in 8.29,64. Het vingertje omhoog bij de finish zei veel over zijn mentale gesteldheid.

Vroemen in deze vorm moet eremetaal kunnen halen. "Een medaille is een doel, goud is een droom", zei hij. Toch is hij er niet helemaal gerust op. Vroemen vreest de Spanjaarden en vooral de Fransman Tahri. "Het record van Simon verraste me, maar zegt me niets. Het zal hem in de finale niet helpen", meende Tahri.

De Wilt ook overtuigend door

Ook Monique de Wilt plaatste zich overtuigend voor de eindstrijd van het polsstokhoogspringen. Ze legde een foutloze weg af naar een hoogte van 4,30 meter. Bij de laatste twee grote toernooien faalde de 26-jarige atlete, maar nu ging het goed. "Ik sprong met plezier en heb echt zin in de finale." De Wilt overwon de laatste weken 'een dip' na het NK, waar ze begin juli verloor van Sandra van de Geer.