KNVB gaat zwaarder straffen

ZEIST - De KNVB gaat harder optreden tegen supporters die ongeregeldheden veroorzaken. In het uiterste geval kan de voetbalbond raddraaiers die meerdere keren in de fout zijn gegaan, levenslang de toegang tot een voetbalstadion ontzeggen. Dat maakte de KNVB donderdag bekend.

Daarnaast moeten supporters die een stadionverbod krijgen een pasfoto inleveren bij de KNVB. Met die maatregel denkt de bond beter te kunnen toezien op een goede naleving van een stadionverbod.

'Uitkaart'

In totaal nam de KNVB, in verband met de invoering van de play-offs, veertien maatregelen. Al voor het komende seizoen, dat vrijdag begint, moeten supporters die een uitwedstrijd van hun club bezoeken, over een 'uitkaart' beschikken. Ook worden de mogelijkheden voor een strafrechtelijke meldingsplicht verruimd en is er tijdens wedstrijden niet langer politie in het stadion aanwezig.

De nieuwe termijn voor het lichtste stadionverbod is opgetrokken tot achttien maanden (was twaalf maanden). Voor openlijke geweldpleging kan een supporter nu drie jaar worden geweerd. Dat is een jaar langer dan in de oude situatie. Bij recidive kan een levenslang stadionverbod worden opgelegd.

NUwerk

Tip de redactie