Kippenvel voor wereldkampioen Blom

HELSINKI - Vol ongeloof staarde Rens Blom naar het scorebord. De polsstokhoogspringer kon het amper bevatten dat hij donderdagavond Nederland het eerste goud op een WK atletiek had bezorgd. "Toen de speaker dat omriep, kreeg ik kippenvel", zei Blom in een eerste reactie.

De Limburger bedwong in het Olympisch Stadion van Helsinki als enige een hoogte van 5,80 meter en werd daarmee de eerste atletiekwereldkampioen uit Nederland. "Dit is een droom die werkelijkheid wordt", sprak een glunderende Blom. "Ik heb erg veel, erg veel geluk gehad", gaf hij stamelend toe. "Ik had er echter ook recht op", klonk het daarna wat vaster van stem.

Vooral zijn sprong over 5,65 meter was miraculeus. Blom raakte de lat met de buik. De lat stuiterde op en neer, maar bleef wonderbaarlijk genoeg liggen. "Op deze manier heb ik nog nooit een lat laten liggen", erkende hij.

Hoofdprijs

De omstandigheden in Helsinki, waar de regen gestaag viel en de wind de polsstokspecialisten voor ongekende problemen stelde, maakten van de strijd om de wereldtitel een loterij. En dit keer trok Blom de hoofdprijs. Zijn sprong over 5,80 meter bleek winnend en alvast goed voor een bonus van 60.000 dollar. "Ik kan het zelf niet geloven", zei de veelvoudige Nederlands kampioen.

Uitschakeling

Van een echte wedstrijd was donderdagavond amper sprake. De wind veranderde zo vaak van richting als een kamelon van kleur. De wereldtitel had door die omstandigheden bij elk van de twaalf deelnemers terecht kunnen komen. Blom begon uiterst moeizaam. Hij had problemen met zijn aanvangshoogte, miste twee keer op 5,50 en was de uitschakeling nabij. De derde vlucht door de ruimte, na een heel felle aanloop, had wel de goede richting en hoogte.

Wonderbaarlijk

Die geslaagde poging was het begin van een memorabele avond, waar Blom uiteindelijk als de grote hoofdrolspeler uit te voorschijn zou komen. En dat had totaal anders kunnen zijn als de lat bij de tweede poging op 5,65 meter niet op wonderbaarlijke wijze was blijven liggen. Blom drukte zijn buik ertegenaan en het ding stuitte als gummibal op en neer. De lat, die een decimeter omhoog kwam, weigerde de gang naar de grond te maken en maakte zo de weg vrij voor een prestatie die een Nederlander nog nooit heeft neergezet.

Geluk

Juichend krabbelde Blom overeind, de vuist gebald. Er zat iets moois aan te komen, wist hij ook. Zoveel geluk op één avond. Dan zit er doorgaans wel een bedoeling achter. De Limburger was daar ook van doordrongen.

"Het was mijn avond. Dat wist ik op dat moment. Zonder overigens aan de wereldtitel te durven denken. Dat gebeurde pas toen Brad Walker voor de tweede keer klaar ging staan om te proberen over 5,85 meter te komen."

Uitgeteld

De Amerikaanse indoorkampioen was de laatste overgebleven tegenstander. Markante springers als voormalig olympisch kampioen Hysong (Sydney 2000), de Italiaanse titelverdediger Gibilisco, de Duitse vedette Tim Lobinger en oud-wereldkampioen Markov lagen toen al uitgeteld en gefrustreerd door de omstandigheden op de baan.

Vreugde

Dat Blom door de goden zo vriendelijk was behandeld, nam hij mee in zijn volgende sprongen. Hij ging in zijn tweede over 5,75 en direct over 5,80. Walker miste op 5,80 en de lat ging naar 5,85 meter. Twee kansen had de Amerikaan. Beide waren bij lange na niet goed genoeg. Na de laatste misser kwam er een enorme vreugde-explosie los bij Blom.

"De omstandigheden waren voor iedereen lastig", vergeleek de Limburger de prestaties van de springers. "Ik kan deze hoogte springen", zei de nationale recordhouder met 5,81 meter. Alleen moet het wel op het goede moment gebeuren.

"Alles zat een keer mee. Dat zo'n lat bij 5,65 op die manier blijft liggen, heb ik nog nooit meegemaakt. Dat heb je misschien één keer in je hele leven." Dat moment maakte uiteindelijk een lang gekoesterde droom ook werkelijkheid.

Mooi

De wereldtitel werd hem door al zijn collega's gegund. "De titel van Rens is het enige mooie dat er op deze avond is gebeurd in Helsinki", zei zijn Duitse vriend Tim Lobinger, die slechts vijfde werd.

Tip de redactie