DEN HAAG - Vijftig supporters van de voetbalclub Roda JC gaan dit seizoen proefdraaien met een nieuw systeem waarbij een speciale mobiele telefoon de functies van de (seizoen)clubcard overneemt. Dat heeft KPN donderdag bekendgemaakt.

De supporters kunnen toegang krijgen tot het stadion van de eredivisieclub uit Kerkrade door bij de tourniquets simpelweg de mobiele telefoon voor de lezer te houden, aldus KPN. Met de telefoon kunnen ook versnaperingen worden gekocht bij de horecapunten in het stadion en aankopen worden gedaan in de fanshop.

Het systeem is gebaseerd op een techniek die is ontwikkeld door Philips en Sony. De 'Near Field Communication' is bedoeld om draadloos over korte afstanden informatie over en weer te sturen.

In een latere fase van de proef wordt het ook mogelijk om zonder fysiek contact kaartjes voor een wedstrijd via de mobiele telefoon te kopen. Via een mobiel netwerk kan straks ook op afstand het tegoed op de telefoon worden opgewaardeerd, zodat de gebruiker niet meer naar de opwaardeermachine hoeft.

Naast KPN en Roda JC doen Philips, Bell ID, SmartPoint en KNVB ClubSupport aan de proef mee.