Hockeyers in actie tegen riskante techniek

HAMBURG - De internationale hockeyfederatie (FIH) moet een nieuwe, riskante slagtechniek met onmiddellijke ingang verbieden. Daarop dringen de spelers en coaches van het Nederlands elftal aan in een brief aan het hoofdbestuur van de FIH. Het gaat om de zogenaamde lage Argentijnse forehand waarbij de bal met de zijkant van de stick net boven de krul wordt geslagen.

"Het is een levensgevaarlijke en intimiderende techniek", verklaarde bondscoach Roelant Oltmans woensdag. "Je moet de bal bij deze slag precies in het hart raken, anders schiet de bal omhoog en vliegt hij alle kanten op. Het levert veel te veel ongecontroleerde acties op, ook al omdat je vaak pas op het laatste moment kunt zien wat je tegenstander van plan is."

Slaap

De brief aan de FIH is een initiatief van international Karel Klaver. De aanvaller van Bloemendaal kreeg drie jaar geleden een keiharde bal tegen zijn slaap, waarna een lange weg naar herstel volgde. Het ging destijds niet om een lage forehand, maar om een keiharde uithaal met de backhand.

Klaver heeft zijn brief opgesteld om ernstige ongelukken door de nieuwe slagtechniek te voorkomen. De Nederlandse hockeybond (KNHB) ondersteunt de Oranje-actie, die bij de komende Rabotrophy in Amstelveen (14-21 augustus) onder de aandacht van de andere landen zal worden gebracht.

Tip de redactie