Ajax speelt gelijk bij Brondby

KOPENHAGEN - Op bezoek bij het fysiek sterke maar kwaliteitsarme Brondby nam Ajax woensdagavond met vallen en opstaan de eerste hindernis op weg naar het hoofdtoernooi van de Champions League. Veel meer dan het vertoonde spel biedt de uitslag (2-2) een redelijke uitgangspositie voor de return over twee weken in de Amsterdam ArenA.

Met het oog op de vele beperkingen van de Deense kampioen en bekerhouder moet Ajax zich in eigen stadion normaal gesproken kunnen verzekeren van de miljoenen, die alleen deelname aan de Champions League al opleveren.

Hopelijk voor spelers, clubleiding, technische staf en supporters van de Amsterdamse club kan die binnenkort ook aantonen dat ze iets op het hoogste Europese clubniveau heeft te zoeken. Bij Ajax zijn ze nog steeds driftig op zoek naar de meest ideale invulling van de basisformatie. Blind heeft de beschikking over ongeveer zestien redelijk gelijkwaardige spelers en staat iedere wedstrijd weer voor een aantal moeilijke beslissingen.

Bank

Zo vernam Sneijder vlak voor de wedstrijd tegen Brondby dat hij op de bank moest plaatsnemen. De linkshalf verloor zijn positie aan Boukhari, afgelopen vrijdag grote uitblinker bij Ajax tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal tegen PSV.

De Marokkaan kreeg tijdens de ontmoeting met de landskampioen uit Eindhoven speeltijd omdat uitgerekend Sneijder een beetje last van zijn wreef had. De geboren Utrechter kon tegen PSV spelen, maar Blind wilde in de aanloop van het duel met Brondby geen enkel risico nemen.

Kordaat

Ook na afloop van de laatste training voor het duel met de Denen vreesde Sneijder ook niet zelfs een klein beetje over zijn rol tegen Brondby. "Natuurlijk speel ik", klonk het kordaat. "Ik zou niet weten waarom niet."

Sneijder, vorig seizoen groot voorstander van de komst van Blind, sprak deze duidelijke taal na een training die Boukhari voor een groot deel aan zich voorbij moest laten gaan. De Marokkaan kreeg een dag voor de wedstrijd last van zijn lies en oefende aangepast. Blind heeft kennelijk zoveel vertrouwen in Boukhari dat hij risico met de Marokkaan durfde te nemen.

Gelijk

Het eerste duel in de laatste voorronde van de Champions League was nog geen zes minuten oud of Blind haalde al bijna een beetje zijn gelijk. Rosenberg, die als centrumspits de voorkeur boven Charisteas, bediende Boukhari. De Marokkaan omspeelde de doelman en schoot raak. Het doelpunt werd echter afgekeurd. De Italiaanse arbiter had namelijk al voor een harde overtreding van Rytter op Rosenberg gefloten.

Ajax gaf weinig vervolg aan de veelbelovende start. De ploeg leed tegen de fysiek sterke Denen veel balverlies. Spelers gleden ongelooflijk vaak uit en figureerden ongewild in het woeste aanvalspel van de technisch en tactisch beperkte Denen. Daarbij koos spelmaker Maduro veel te vaak de moeilijkste oplossing en bleek linksback Emanuelson af en toe een slecht alternatief voor de geblesseerde Lindenbergh en Maxwell.

Koelbloedig

Gevaarlijk was Ajax vooral wanneer het een aanval rustige uitspeelde. Uitgezonderd drie of vier momenten bleef goed positiespel achterwege. Na een misverstand in de Deense verdediging kwam Ajax na 31 minuten op voorsprong. Rosenberg schoot op aangeven van Pienaar koelbloedig raak: 0-1. Nog geen drie minuten later maakte Skoubo gelijk. Vonk verijdelde de eerste doelpoging van de aanvaller maar was vervolgens kansloos: 1-1.

Brondby bleef ongecontroleerd vechten voor wat waard was en Ajax volhardde in het slecht benutten van de geboden ruimte. Door linksbuiten Babel kwam Ajax nog wel op voorsprong, 2-1. In blessuretijd maakte Retov echter via het lichaam van Escudé gelijk, 2-2. Kort daarvoor had Brondby ook al via Skoubo de onderkant van de lat getroffen.

NUwerk

Tip de redactie