De Jong en Van der Westen door op WK atletiek

HELSINKI - Marjolein de Jong heeft zich bij de wereldkampioenschappen atletiek geplaatst voor de halve finale van de 400 meter horden. De Nederlands kampioene had woensdag in Helsinki voldoende aan haar tweede plaats in de serie. De eerste vier van elke serie gingen verder. De Jong liep onder moeilijke omstandigheden naar 56,95 seconden. Ze komt donderdag weer aan de start.

"De tijden zijn met dit weer een drama. Het gaat om plaatsing", zei de atlete uit Alkmaar tevreden. Vooral het eerste deel van haar race verliep prima. De pupil van Wil Westphal plaatste zich voor het eerst sinds 2002 (EK, München) weer voor een groot titeltoernooi. De afgelopen jaren werd ze vaak door blessures geplaagd. "Heel blijven in dit vreselijke weer is het belangrijkste."

Van der Westen

Marcel van der Westen heeft zich naar de halve finale van de 110 meter horden geknokt. De Amsterdammer eindigde woensdagmorgen in zijn serie als derde (14,01) en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de volgende ronde.

Sedoc

Gregory Sedoc slaagde er in de loterij niet in verder te komen. Sedoc finishte, in een race met een tegenwind van 3,4 m/s, als vierde. Zijn tijd van 14,24 seconden was onvoldoende om zich bij de zes beste verliezers van de zes series te voegen.

Voor Sedoc kwam de uitschakeling hard aan. Hij trof het niet met de wind in zijn race. Die was ongekend fors in zijn nadeel. "Ik weeg iets meer dan zeventig kilo. Naast me staan kerels van in de tachtig kilo of zwaarder. Ik werd aan het eind weggeblazen. Ik heb getraind in de regen, met tegenwind, maar op deze omstandigheden kun je je niet voorbereiden. Dit toernooi is in de voorronde een loterij. Je moet mazzel hebben met de wind. Deze tijd liep ik al als tweedejaars A-junior."

Lichte jongens

In tegenstelling tot veel andere nummers in Helsinki is op de 110 meter horden de hele wereldtop aanwezig. Van der Westen, die dit seizoen zijn persoonlijk record op 13,43 bracht, zat ook in een sterke serie. Hij nam zich voor technisch goed te lopen. "Geen fouten maken was onder deze omstandigheden belangrijk. Maar het scheelt nogal of je 92 kilo weegt of 70. De lichte jongens zijn hier erg in het nadeel."

Tip de redactie