NEW YORK - De politie in Italië heeft een man opgepakt die wordt verdacht van een poging tot het manipuleren van wedstrijduitslagen van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Het gaat om wedstrijden in het kunstschaatsen. Vermoedelijk is er een verband met het omkopingsschandaal rondom het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne.

Het jurylid werd onder druk gezet, waardoor ze tijdens het olympisch toernooi bij het paarrijden haar steun gaf aan het Russische duo Beresjnaja/Sicharoelidse. Haar stem was doorslaggevend, waardoor de Russen het goud wegkaapten voor het Canadese koppel Sale/Pelletier. Later kreeg ook dat duo nog een gouden medaille, nadat was gebleken dat Le Gougne was omgekocht.

'Steun de Russen'

Le Gougne zelf meldde overigens dat de voorzitter van de Franse bond, Didier Gailhaguet, haar had opgedragen de Russen te steunen. Beiden zijn inmiddels voor drie jaar geschorst. De politie heeft nog niet bevestigd dat de arrestatie van de man, Alimzhan Tokhtakhounov, verband houdt met de affaire rond Le Gougne. De arrestatie in Italië vond plaats met assistentie van de FBI.

Medaillehandel

Volgens de eerste berichten verdenkt de Amerikaanse justitie Tokhtakhounov ervan te hebben geprobeerd om de uitslag van de ijsdans te manipuleren. Een Franse combinatie zou goud moeten winnen, met steun van een Russisch jurylid. In ruil 'kregen' de Russen dus goud bij het paarrijden. Het Franse koppel Marina Anissina (geboren Russin) en Gwendal Peizerat pakte goud bij de ijsdans.

Tellende stem

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft inmiddels actie ondernomen om herhaling van juryschandalen te voorkomen. Het jurysysteem is zo ingrijpend gewijzigd, dat vantevoren niet bekend is welke juryleden een tellende stem uitbrengen.