Ajax kan niet met Boukhari beginnen

KOPENHAGEN - De uitblinker bij Ajax tijdens de door de club gewonnen strijd om de Johan Cruijff-Schaal tegen PSV (2-1) bleek dinsdag de schlemiel. Nourdin Boukhari verrekte aan de vooravond van de eerste ontmoeting met Brondby, in de derde en laatste voorronde van de Champions League, een spiertje bij zijn lies. Daardoor mist hij mogelijk het duel met de Deense kampioen en bekerhouder.

Boukhari, tegen PSV goed voor een treffer en een assist, verstapte zich tijdens de training na een schot op het doel. Hij greep direct naar zijn bovenbeen. De verrekking bleek na kort medisch onderzoek niet ernstig. Volledig meetrainen met de selectie kon Boukhari echter niet meer.

Beslissing

Blind keek rustig toe maar nam vermoedelijk stilletjes razendsnel een beslissing. De oefenmeester peinst er niet over om tijdens een belangrijke wedstrijd als die tegen Brondby enig risico te nemen. Boukhari komt slechts nog in aanmerking voor een positie op de bank.

Het is niet gezegd dat de door Blind getransformeerde middenvelder zonder blessure wel tegen Brondby was begonnen. Een fitte Boukhari had zijn oefenmeester echter zeker tot nadenken gedwongen. Onbedoeld maakte de speler het zijn trainer nu wel heel makkelijk om te kiezen.

Keuzes

"Ik vind dat geen voordeel", aldus Blind. "Ik vind het geen probleem om keuzes te maken. Dat is mijn vak. En ik heb het liefst zoveel mogelijk alternatieven voor iedere positie. Ik heb dus ook liever een fitte dan een geblesseerde Boukhari."

Blind begint tegen Brondby met twee authentieke centrumverdedigers. Grygera en Escudé maakten tegen PSV zo'n goede indruk dat de technische staf de discussie over een inschuivende verdediger voorlopig tot de voorbereiding op het eerstvolgende competitieduel heeft uitgesteld. De van een blessure herstelde Hatem Trabelsi vervangt John Heitinga als rechtsback. Bij absentie van de geblesseerde Maxwell en Olaf Lindenbergh mag Urby Emanuelson het opnieuw als linksback proberen.

Maduro

Centraal op het middenveld krijgt Maduro voorlopig de voorkeur boven Tomas Galasek. De Tsjech heeft inmiddels van Blind vernomen waarom hij voorlopig niet tot de eerste keus behoort. "Maar dat blijft iets tussen Galasek en mij", zei de hoofdtrainer van Ajax.

Maduro wordt op het middenveld door Nigel de Jong en Wesley Sneijder geflankeerd. Het duo speelt in de rug van Steven Pienaar en Ryan Babel. Onduidelijk vooralsnog is voor welke centrumspits Blind kiest. Op de maandagtraining kreeg Markus Rosenberg de voorkeur boven Charisteas. Een dag later oefende Ajax niet in partijvorm.

Sterke tegenstander

Ajax stuit volgens Blind op een fysiek sterke tegenstander. "Ik denk dat we het zeker niet makkelijk krijgen", aldus de oefenmeester. "Ze maken het veld heel klein en compact. In balbezit schakelen ze razendsnel over op de aanval. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen."

Michael Laudrup, oud-speler van Ajax, dicht zijn formatie ook kansen toe. "Ajax is de favoriet maar we hebben een kans", aldus de hoofdtrainer van Brondby. "Je moet niet vergeten dat deze club twee jaar geleden ook Schalke heeft uitgeschakeld. En was het vier jaar geleden niet FC Kopenhagen dat over twee duels te sterk voor Ajax bleek? Het wordt moeilijk, maar we zijn klaar voor een stunt."

Vermoedelijke opstelling Ajax:

Vonk; Trabelsi, Grygera, Escudé en Emanuelson; De Jong, Maduro en Sneijder; Pienaar, Rosenberg en Babel.

Tip de redactie