HELSINKI - Organisatorische onkunde en een onvoorspelbare wind hebben de kwalificatiestrijd voor de polsstokhoogspringers dinsdag bij de WK atletiek tot een farce gemaakt. Rens Blom dwarrelde tussen alle problemen door in Helsinki wel naar de finale. De Limburger trad in een sessie van ruim drie uur vier keer aan voor een poging. De eerste slaagde op 5,45 meter en die betekende uiteindelijk ook voldoende voor een herkansing op donderdag als het echt om de medailles gaat.

Zelden verliep een kwalificatiestrijd voor de polsstokhoogspringers op een groot titeltoernooi zo bizar als dinsdag in Helsinki. In een volgepakt Olympisch Stadion raakte de organisatoren van de kook toen de Fin Matti Mononen in de B-groep bij een poging boven op de lat belandde en alle elektronica in een van de zijpalen kapot trok.

Kwalificatie-eis

De consternatie die vervolgens uitbrak was ongekend. De springers van groep A vervolgden hun weg, terwijl de groep met de Nederlander Rens Blom doelloos rondhing, wachtend tot iemand een besluit durfde te nemen. Het oponthoud duurde ruim een uur.

"Eerst zouden we met de andere groep bij de andere bak gaan meespringen, vervolgens weer niet. Er werd alleen gediscussieerd, niemand deed verder iets. Vervolgens kregen we te horen dat de kwalificatie-eis naar 5,60 ging", reageerde Blom zich af. Dat laatste besluit betekende dat vijf man van de A-groep zeker was van de finale en de spullen kon inpakken. Normaal springen de groepen tegelijk om een eerlijk wedstrijdverloop te garanderen. "Het was een complete chaos, een WK onwaardig", vond Blom.

Het besluit de kwalificatie-eis naar beneden te brengen en de springers op die manier tegemoet te komen voor de ruwe verstoring van het wedstrijdprogramma was afkomstig van Sergei Boebka. De beste polsstokhoogspringer uit de geschienis, tevens lid van de council van de internationale atletiekfederatie IAAF, betrad het stadion om zich in de discussie te mengen. De invloed van de veelvoudig wereldkampioen en houder van het wereldrecord bleek nog altijd groot.

Kwalificatie-eis

Op het moment dat dolende groep van Blom weer mocht gaan springen, had de wind al volledig bezit genomen van het stadion. Hard blazend uit steeds een andere richting kwamen de overgebleven springers in de groep van Blom amper nog van de grond. "Het is met zo'n wind moeilijk een stok van vijf meter in de afzetbak te krijgen. Je raakt voortdurend uit balans", legde Blom het probleem voor de springers uit.

Pas na 24 mislukte sprongen op 5,60 meter ging de Rus Pavel Gerasimov over de vereiste hoogte. Hij bleef ook de enige. Blom faalde drie keer, net als bijvoorbeeld de Italiaanse titelverdediger Giuseppe Gibilisco. Ze konden toch door naar de finale omdat in totaal slechts zes springers 5,60 bedwongen. Het deelnemersveld voor de finale wordt in dat geval aangevuld tot twaalf uit de springers die een mindere hoogte hebben gehaald. De geslaagde eerste sprong redde Blom. "Ik kreeg gewoon koppijn van al die toestanden."