BERLIJN - Pieter van den Hoogenband heeft woensdag bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn goud veroverd op de meter vrije slag. De wereldrecordhouder (47,84) bleef in de finale tweehonderdste boven zijn toptijd van Sydney.
Europese kampioenschappen

Met 47,86 seconden, voor de derde keer onder de 48 seconden, was hij de concurrentie veel te snel af. De Rus Aleksander Popov eindigde op meer dan een lengte als tweede in 48,94. Het brons was voor de Kroaat Duje Draganja (49,31).

De luid bejubelde maar wel verwachte EK-prestatie was hem liever dan het Europese goud. Daarvan puilt de kast zo langzamerhand toch al uit. Het gaat tegenwoordig meer om dat speciale gevoel een ideale race te hebben gezwommen. De voorsprong op Aleksander Popov (48,94) en de jonge Kroaat Duje Draganja (49,31) was ook zo groot dat iedereen automatisch van een wereldrecord uitging.

Toptijd moet wachten

"In Sydney vloog ik in tegen de kant op. Nu kwam ik net niet goed uit bij het aantikken," was de verklaring voor de tegenvaller die geen tegenvaller was. Een nieuwe toptijd moet maar wachten tot volgend jaar bij het WK van Barcelona of tot Athene 2004. Of wie weet tot het EK van 2006 in Eindhoven, waarvoor staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp, aandachtig toeschouwster in Berlijn, een voorzetje gaf. "Dan ga ik misschien wel door met zwemmen. Daar moet ik natuurlijk bij zijn."

Heel hard

Van den Hoogenband vertelde zich ten doel te hebben gesteld een tikkeltje harder te gaan dan in de halve eindstrijd, toen hij voor de tweede keer in de geschiedenis van de zwemsport binnen de 48 tellen terug was. "Een flinke opluchting dat dat weer lukte. Daar heb ik me de pleuris voor getraind. Echt heel hard. Het is al weer twee jaar geleden dat ik deze tijden zwom. We zitten dus op de goede lijn. Ik had de race onder controle en kon de rust bewaren. Ik heb weer eens genoten van de finale, omdat je die zelf bepaalt."

Madelon Baans

Het kampioenschap van Van den Hoogenband overstemde het succesverhaal van Madelon Baans. Na achttien jaar is er een schoolslagzwemster opgestaan die op de 100 meter onder de 1.09,88, het oudste Nederlandse record op een olympisch nummer, bleef. Baans tikte als vijfde aan in 1.09,67 en voelde zich een koningin.

Dikke smakkerd

Ze had een tijd onder de 1.10 eigenlijk al uit het hoofd gezet. In Berlijn viel alles op zijn plaats. Ze gaf er haar Spijkenisser coach Dick Bergsma, bij wie ze na een periode PSV terugkeerde, een dikke smakkerd voor. "Ik kan niet precies zeggen waarom het nu na zoveel jaren wel lukt. Het is een combinatie van factoren. Ik zit goed in mijn vel, ben in vorm, de techniek gaat lekker. En misschien ook wel omdat ik minder train dan in het verleden en ben gaan studeren. Ik heb zoveel jaren zo hard getraind. Maar zonder die basis was dit ook niet gebeurd."

Rugslag

Bastiaan Tamminga werd zoals verwacht in de halve finale van de rugslag uitgeschakeld, maar wel met een nationale toptijd. De DWK'er finishte in 26,30 als vijftiende. Hij was sinds de NK in Amersfoort in april Nederlands recordhouder met 26,40. De Duitser Thomas Rupprath verbeterde zijn kersverse Europese record (25,20) tot ,00. Dat is slechts een honderdste boven het wereldrecord van de Amerikaan Lenny Krayzelburg.

Pluim

Thijs van Valkengoed benaderde op de 200 school het Nederlands record van Benno Kuipers (2.14,83). De TZA-zwemmer tikte aan na .15,16 en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna een seconde. Dat was overigens niet genoeg voor een plaats in de eindstrijd, wel voor een pluim van teammanager Ad Roskam.