Goud Williams op 100 meter

HELSINKI - Ze vindt zichzelf de snelste vrouw ter wereld. Christine Arron deed maandagavond opnieuw een vergeefse gooi naar de wereldtitel op de 100 meter. Die bleef in Amerikaanse handen. Lauryn Williams bleek, terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam, de snelste. Ze won op de soppende baan in 10,93 seconden. Arron moest ook de Jamaicaanse Veronica Campbell voor laten gaan. Voor de 31-jarige Franse moeder restte met 10,98 het brons.

Het was in haar lange loopbaan wel het eerste individuele eremetaal op een WK. Alleen van de verkeerde kleur. Voor de bijna 34-jarige Chandra Sturrup, dit seizoen de snelste vrouw, bleef op de vierde plaats niets meer over.

Indruk

Arron was dit seizoen in drie wedstrijden van de Golden League ongenaakbaar. Ze ging met hoge verwachtingen naar Finland. De beste klassering op de sprint tijdens een WK was de vierde plaats, al weer acht jaar geleden. Ze was dit seizoen niet de snelste, maar maakte in Helsinki wel een zekere indruk. "Ik kom niet om mee te doen", zei vooraf. "Ik kom voor goud."

Maandagavond reageerde de in Guadeloupe geboren atlete als traagste van de acht deelneemsters bij het startschot. Ze maakte onderweg nog veel goed, maar het gewenste goud bleef ver buiten bereik. Arron, moeder van een 3-jarige zoon, faalde opnieuw. Zoals ze op grote toernooien na haar Europese titel van 1998 wel vaker deed. Vorig jaar maakte ze nog een desastreuze periode door in Athene, waar ze niet door de halve finales van de 100 en 200 meter kwam.

Dopegebruik

Dit jaar leek alles wel te kloppen. Dat ze nog nooit een medaille op een WK had gewonnen, was in haar ogen het gevolg van het dopegebruik bij andere sprintsters. Haar Europees record van 1998 (10,73 seconden) staat nog steeds. En is haar ogen ook het wereldrecord. Slechts twee vrouwen waren ooit sneller.

De inmiddels overleden Florence Griffith-Joyner (houdster van het wereldrecord met 10,49) en Marion Jones (10,65). Jones ontbrak in Helsinki. Ze wordt in Amerika achtervolgd door dopinggeruchten en de Amerikaanse trials waren haar teveel. In de ogen van Arron zijn de tijden van de twee Amerikaansen niet serieus te nemen, gezien de dopinggeruchten.

Turven

Dat de Amerikanen nog steeds over voldoende sprinttalent beschikken, bewees Lauryn Williams. De bijna 22-jarige sprintster uit Pittsburgh, drie turven hoog en bij de Amerikaanse kampioenschappen slechts nummer drie, was het beste bestand tegen de moeilijke omstandigheden in het Olympisch Stadion.

Vorig jaar in Athene sprintte ze al naar zilver achter de toen verrassende Wit-Russische Joelia Nesterenko. Die stond maandag, na een volkomen duister seizoen, ook weer in de eindstrijd maar eindigde als laatste. Williams was als een kind zo blij. "Dat zilver in Athene was mooi, maar er gaat niets boven goud." Dat weet ook Christine Arron.

Tip de redactie