HELSINKI - Simon Vroemen heeft zich zondag bij de wereldkampioenschappen atletiek geplaatst voor de finale van de 3000 meter steeple. De Nederlandse kampioen eindigde in zijn serie als derde, hetgeen directe kwalificatie betekende. Vroemen liep met 8.13,08 zijn beste race van dit seizoen.

Wereldrecordhouder Saif Saaeed Shaheen, voormalig Keniaan die nu voor Qatar uitkomt, won de race in 8.11,79. De Keniaan Ezekiel Kemboi eindigde als tweede in 8.11,90. De finale is dinsdagavond.

Vroemen, dit seizoen uiterst wisselvallig in zijn prestaties, was verrast door zijn eigen optreden. Het snelle aanvangstempo sloopte de Nederlander bijna. "Na een kilometer dacht ik: dit wordt niets. Het ging zo hard. Daar moet ik niets van hebben."

Vroemen had al opgekeken tegen de serie, die sterk bezet was. "Vooraf had ik toch enige vrees met al die namen. Toen ik in de vierde ronde ook nog mijn knie keihard tegen een balk stootte, begon ik helemaal te twijfelen,"

Dode gevoel

Vroemen probeerde met enkele klappen het dode gevoel uit het gewricht te krijgen. Hij liep vervolgens scherp mee voorin. "De Europeanen hadden de afspraak gemaakt de race snel te maken. Het liep toch weer anders dan afgesproken, maar ik ben hier heel blij mee."

Vroemen weet dat de eindstrijd dinsdag een duel tussen de Kenianen en de lopers uit Qatar gaat worden. Zelf hoopt hij ook een rol te spelen. "Ik sluit een medaille niet uit, maar de kans erop is ongeveer 20 procent", zei de Europees recordhouder en nummer zes van Athene.