De organisatie van de Dakar Rally heeft trucker Ton van Genugten op de rustdag van zaterdag alsnog tot winnaar van de vijfde etappe uitgeroepen.

De Iveco-rijder was zaterdag in de proef van Tacna naar Arequipa in Peru als vijfde over de meet gekomen, maar door de diskwalificatie van de Rus Andrey Karginov en het terugkrijgen van verloren tijd schuift hij op naar de eerste plaats. Hij heeft 49 seconden voorsprong op de aanvankelijke winnaar, de Rus Eduard Nikolaev.

Karginov, in 2014 eindwinnaar in de Dakar Rally, werd uit de race gehaald omdat hij niet was gestopt nadat hij met zijn Kamaz een toeschouwer had aangereden.

Bovendien kreeg Van Genugten na afloop van de etappe de tijd terug die hij tijdens de proef had stilgestaan om de Renault-truck van concurrent Janus van Kasteren uit een greppel te trekken - ongeveer vijftien minuten.

Van Genugten stijgt naar vierde plaats in het algemeen klassement

Door zijn etappezege stijgt Van Genugten in het algemeen klassement naar de vierde plaats. Gerard de Rooy, een andere Nederlander die ook voor Iveco rijdt, staat derde. De achterstand op klassementsleider Nikolaev, de winnaar van vorig jaar, is nog altijd aanzienlijk: twee uur en 31 seconden.

De Dakar Rally, die dit jaar louter in Peru is, gaat zondag verder met de langste etappe van de veertigste editie. De truckers moeten 838 kilometer afleggen van Arequipa naar San Juan de Marcona.