BOXMEER - Het is bloedheet en eigenlijk willen ze na drie vermoeiende Tour-weken alleen maar uitrusten. "Proberen om weer een normaal mens te worden", vat Erik Dekker de collectieve wens samen. Voor het wielerpubliek in Boxmeer echter stellen de Nederlandse profrenners de vrije dag nog graag even uit. Het eerste criterium na de Ronde van Frankrijk is ook voor hen een feest der herkenning.

Na vijftig rondjes van 2 kilometer gaat Michael Boogerd zoals verwacht als eerste over de streep. Natuurlijk is hij de grote held van de avond. Michael Boogerd, de man die woensdag zo schitterde in de koninginnenrit van de Tour naar La Plagne.

De toeschouwers, die zijn heroïsche tocht juichend voor de televisie hebben gevolgd, willen hem in levende lijve zien. Boxmeer is uitgelopen voor de 'Hollandse klimgeit'.

Uren voor de start is hij al te bewonderen. Mensen houden even de pas in als ze hem zien. De blonde wielrenner die ze van hun beeldbuis kennen is zo dichtbij. Ze kunnen hem zelfs aanspreken, met hem op de foto gaan of een handtekening vragen.

Criterium

Het is de charme van de criteriums. De wielrenners weten het en spelen het spel graag mee. "Vroeger stond ik zelf ook met pen en papier langs de kant bij het criterium in Wateringen", herinnert Boogerd zich. "De grote mannen van de Tour wilde ik ook zien. Wie mijn held was? Dat weet ik niet zo goed meer. Het was maar net hoe m'n pet stond."

Boogerd realiseerde zich niet dat hij twintig jaar later zelf zo'n 'grote man van de Tour' zou zijn. "Nee, en daarom neem ik nu net wat meer tijd voor de mensen. Ik wil mijn best doen om mijn sport populair te maken."

Trouwlocatie

Veel rust heeft de nummer twaalf van de Tour anders niet genoten, sinds hij zondag de finish passeerde. "Ik lag gisteren om half drie in bed, maar was er heel vroeg weer uit." Met vriendin Nerena ging hij op zoek naar een trouwlocatie. Het paar wil in december in het huwelijksbootje stappen.

Verder kwam collega Steven de Jongh even koffie drinken. Boogerd moest wel afkicken. "Ik voelde me goed beroerd, dus ik ben nog even tien minuten op de hometrainer gaan zitten."

Naar Boxmeer heeft hij zijn vriendin en zijn donkere labrador 'Boogie' meegenomen. Bij thuiskomst moest hij even goed kijken. "Het beest is tijdens de Tour enorm gegroeid." Met zijn collega's van de Rabo-ploeg hijst Boogerd zich even voor achten op de fiets. "Pfff, ik voel me superfris", grapt Dekker. "Als je met je ogen knippert, zweet je al", verzucht Boogerd. "Kunnen ze dit niet om drie uur houden, dan zit ik om zes uur achter de aardappelen", geint Dekker weer.

Rondjes rond de kerk

In werkelijkheid genieten ze van de rondjes rond de kerk. Rijen dik staan de mensen langs de kant, de bierpompen staan voortdurend open. Handtekeningenjagers rennen achter de renners aan. Kijk, daar gaat Erik Zabel. De Duitser greep dit jaar voor de verandering eens naast de groene trui in de Tour, maar blijft ongekend popupair. "Es macht sehr viel spass", verzekert hij zijn Duitse fans.

Kroon

Karsten Kroon, naast Boogerd etappewinnaar, krijgt ook veel aandacht. Hij is een bekende Nederlander geworden. "Het is gewoon mooi om zoveel respons te krijgen", vindt Boogerd. "Natuurlijk krijgen we hier geld voor", zegt Dekker. "Maar daar hoef ik het niet voor te doen. Heb je de Tour gereden, dan is het leuk om te merken dat de mensen jou graag zien fietsen."