BERLIJN - De Nederlandse vrouwenploeg heeft maandag bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn brons veroverd op de x100 meter vrije slag. Het viertal Manon van Rooijen, Marleen Veldhuis, Chantal Groot en Wilma Van Rijn-Van Hofwegen kwam in de finale tot een tijd van 3.41,98. Dat was net genoeg om Wit-Rusland voor te blijven.

Duitsland, met Franziska van Almsick als slotzwemster, werd voor eigen publiek Europees kampioen in 3.36,00, een verbetering van het wereldrecord met 0,61 seconde. Dat stond op naam van een Amerikaanse ploeg. Het zilver was voor de Zweedsen met 3.40,66.

Van den Hoogenband

De Nederlandse mannen vielen op dit onderdeel net buiten de prijzen. Pieter van den Hoogenband ging als zesde te water en tikte als vierde aan, 0,14 seconde achter zijn Italiaanse concurrent. Nederland miste een medaille door een te langzame opening van Ewout Holst: 51,59.

Gijs Damen en Klaas-Erik Zwering konden die achterstand onvoldoende goedmaken, waardoor de wereldrecordhouder uit Eindhoven de ploeg niet meer naar het erepodium kon slepen. De Duitsers wonnen in 3.17,67, net voor Zweden (3.17,75). Italië kaapte met .18,20 het brons weg voor Oranje (3.18,34).