TILBURG - Het Intertoto-avontuur van Willem II krijgt geen vervolg. De Tilburgers gingen woensdagavond in de halve finale op eigen veld ten onder tegen Spaanse degelijkheid en Uruguyaanse sluwheid. Malaga verdedigde een uur lang beheerst de thuis behaalde -1 voorsprong en werd definitief naar de finale (tegenstander Troyes) geholpen door een gemene invalbeurt van Dario Silva.

De Uruguyaanse international velde kort na binnenkomst Willem II-verdediger Janssens met een op de adamsappel gemikte elleboogstoot. Terwijl de Belg nog stond bij te komen, liet diezelfde Dario Silva de eenzame spits Dely Valdes de enige treffer maken: 0-1.

Aanvankelijk beschouwd als een goede voorbereiding op de competitie was in Tilburg langzaam het besef gegroeid dat 'Europa' plots heel dichtbij was. De Spaanse middenmoter Malaga was weliswaar op eigen veld met 2-1 te sterk geweest, coach Wotte had in Spanje gezien dat zijn elftal vooral in verdedigend opzicht groeiende was. In Tilburg volgde afgelopen zaterdag bovendien een spectaculaire 4-0 oefenzege op Anderlecht.

Langzaam tempo

De Tilburgers, zonder Van Nieuwstadt (hersenschudding) en Jaliens (geschorst) begonnen in een te langzaam tempo aan het duel. Het spel was slordig waarbij met name Mariana zich in negatieve zin onderscheidde. Wotte haalde hem al na 25 minuten naar de kant voor Sektioui. Willem II had nog geen kans gecreëerd, Malaga was via een omhaal van Dely Valdes eenmaal dichtbij een doelpunt, maar De Vlieger redde.

Janssens

Aan de andere kant leverde een vrije trap van Janssens het eerste gevaar op. Doelman Contreras grabbelde, maar de bal verdween niet over de lijn. Bij een kopbal van Ceesay oogde Contreras niet veel later daadkrachtiger.

Na rust kreeg het duel wat meer pit. Het begon met een kans van Landzaat, maar binnen vijf minuten hadden Musampa en Lopetequi de openingstreffer voor Malaga op de schoen. De Vlieger redde knap op de inzet van de Nederlander, Lopetequi raakte de lat.

Malaga bleef de controle over het duel behouden. Coach Peiro hield veel mensen achter de bal en had in Dely Valdes zijn enige echt offensief ingestelde speler. Wotte had logischerwijs gekozen voor een driemans defensie met Wau, Janssens en Mathijsen.

Dario Silva

Die werd pas echt getest na het inbrengen van Dario Silva. De Uruguyaans international zwiepte met zijn elleboog, slechts met geel bestraft, maar had voldoende schade aangericht om niet veel later Dely Valdes in staat te stellen met een kopbal te scoren. Janssens verdween kokhalzend en naar adem happend naar de kant. Zijn collega's volgden een half uur later vol frustratie over zo veel onrecht.