Chris Froome gaat niet van start in de Giro d'Italia. De Brit, die de Ronde van Italië vorig jaar won, wil zich in 2019 focussen op de Tour de France. Ook zijn Sky-ploeggenoot Geraint Thomas gaat alleen in de Tour van start. 

Het Colombiaanse talent Egan Bernal zal in de Giro de kopman zijn van Sky. De 21-jarige Bernal, die in 2018 als meesterknecht van Froome en Thomas vijftiende werd in de Tour, moet een van de concurrenten worden van Tom Dumoulin. In tegenstelling tot Froome, is de Giro in 2019 wel het hoofddoel van de Nederlander.

Froome zegt bij de bekendmaking van het nieuws dinsdag op de website van Sky dat het een moeilijk besluit was om zijn titel in de Giro niet te verdedigen. "Ik heb in 2018 een geweldige tijd gehad in de Giro, maar de Tour wordt mijn nummer 1-doel. Het is daarom beter om de Giro over te slaan."

De 33-jarige Froome gaat in Frankrijk voor zijn vijfde eindzege. Hij reed in 2013, 2015, 2016 en 2017 in het geel naar Parijs, maar moest in 2018 zijn meerdere erkennen in Thomas, die de Tour verrassend won. Dumoulin werd vorig jaar tweede en Froome derde.

Froome wil Indurain en Merckx evenaren

In de Ronde van Italië pakte Froome vorig jaar wel de eindzege, dankzij een ultieme aanval in de negentiende etappe. Hij hield daarmee Dumoulin van zijn tweede Giro-zege af. In 2019 wil Dumoulin alsnog voor de tweede keer de Giro winnen. De kopman van Team Sunweb ziet vanwege het hogere aantal tijdritkilometers meer kans op de eindzege in Italië en dus focust hij zich op de Giro, al is de kans groot dat hij ook in de Tour zal starten.

Voor Froome is het combineren van de Tour en de Giro geen optie meer, ook omdat de jaren beginnen te tellen. De zesvoudig winnaar van een grote ronde (vier keer Tour, één keer Giro en één keer Vuelta) viert in mei zijn 34e verjaardag.

"Ik ben op het punt in mijn carrière aanbeland waarop je gaat nadenken welke nalatenschap je wilt achterlaten", zegt Froome, die bij een Tour-zege op gelijke hoogte komt met Miguel Indurain, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Eddy Merckx. "Het zou ongelooflijk zijn als ik in dat selecte groepje renners kom dat de Tour vijf keer won."

Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2019
78
Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2019

Thomas wil niet ontbreken als titelverdediger

Ook Thomas gaat in 2019 een gooi doen naar de Tour-zege. De 32-jarige renner uit Wales vindt het geen optie om als titelverdediger te ontbreken.

"Misschien als ik de Tour niet had gewonnen in 2018, had ik gekeken naar een programma met de Giro en de Vuelta. Het zou nu echter jammer zijn niet terug naar de Tour te gaan en ook om er niet 100 procent voorbereid te starten", aldus Thomas, die ook op de WK in Yorkshire hoge ogen wil gooien. "Ik denk dat de tijdrit op de WK mijn beste kans is."

Bij afwezigheid van Froome en Thomas is de grote vraag voor Dumoulin hoe sterk Bernal zal zijn in de Giro. De jongeling maakte vorig jaar indruk in de Tour, maar de Giro van 2019 wordt zijn eerste grote ronde als kopman en zijn tweede in totaal.

De klimmer zegt nu al uit te kijken naar de Giro, die op 11 mei van start gaat in Bologna en op 2 juni eindigt met een tijdrit door Verona. "Ik heb drie jaar in Italië gewoond en ken de wegen. Ik ben gek op de Giro."

Op 6 juli, vijf weken na het einde van de Giro, gaat in Brussel de Tour van start.

Meeste Tour-zeges

  • Miguel Indurain (Spanje) - 5
  • Bernard Hinault (Frankrijk) - 5
  • Jacques Anquetil (Frankrijk) - 5
  • Eddy Merckx (België) - 5
  • Chris Froome (Groot-Brittannië) - 4
  • Philippe Thys (België) - 3
  • Louison Bobet (Frankrijk) - 3
  • Greg LeMond (Verenigde Staten) - 3