Michael van Gerwen staat versteld van de houding van zijn tegenstander Ryan Joyce in de kwartfinales van het WK darts. De Brabantse nummer één van de wereld won met 5-1 en merkte dat de Engelsman wel erg veel respect voor hem had.

"Ik zal je eens wat moois vertellen. Hij kwam na de tweede set in de pauze naar me toe en zei: 'Ik ben zo blij dat ik een leg heb gewonnen.' Ik dacht toen echt van: nou ja zeg, wat is dit?", zei een verbaasde Van Gerwen in het Londense Alexandra Palace.

"Hij had veel te veel respect voor mij. Daarom wist ik ook dat hij deze wedstrijd nooit kon gaan winnen. Ik vond het een beetje saai. Ik speel liever tegen jongens als Adrian Lewis, James Wade of Gary Anderson, om maar eens wat namen te noemen."

Joyce sprak in aanloop naar het treffen al volop zijn bewondering uit voor Van Gerwen. Hij noemde de Brabander met afstand de beste van de wereld en zelfs een inspiratiebron waaraan de andere spelers ontzettend veel aan te danken hebben.

Van Gerwen neemt het zondagavond in de halve finales op tegen Anderson. De Schotse nummer vier van de wereld was eerder op zaterdag op overtuigende wijze met 5-2 te sterk voor de Engelsman Dave Chisnall.

De andere halve finale gaat tussen Michael Smith en Nathan Aspinall. Beide Engelsen rekenden zaterdag met 5-1 af met respectievelijk landgenoot Luke Humphries en de Noord-Ier Brendan Dolan.

Van Gerwen: 'Ben het niet met Anderson eens dat darts is veranderd'
90
Van Gerwen: 'Ben het niet met Anderson eens dat darts is veranderd'

'Ik kan nog veel beter'

De 29-jarige Van Gerwen was ondanks zijn simpele zege op Joyce kritisch op zichzelf. "Ik kan veel beter dan wat ik vandaag heb laten zien. Ik kwam zeker niet tot mijn beste spel, maar alsnog noteerde ik een gemiddelde van meer dan 100 en win ik comfortabel met 5-1", zei hij.

"Ik kan echt veel beter. Dat wilde ik ook heel graag laten zien, maar Joyce was ook niet de tegenstander om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Dat hielp ook allemaal niet mee. Ach, ik sta in de volgende ronde."

Van Gerwen kon het zichzelf na een ijzersterke start zelfs veroorloven om bij een 2-0-stand in sets iets te verslappen, maar hij pakte in de slotfase van de vierde set de draad weer op en trok uiteindelijk eenvoudig aan het langste eind.

"Ik wist dat Joyce geen gemiddelde van boven de 95 zou gooien, want dat had hij het hele toernooi nog niet gedaan. Ik zou heel erg versteld staan als dat dan tegen mij plotseling wel zou gaan gebeuren", gaf hij te kennen.

"Ik heb gewoon de juiste dingen op de juiste momenten gedaan. Dat ik in de vierde set een 0-2-achterstand goedmaakte, geeft wel aan dat het met de vorm wel goed zit. Dat stemt me tevreden met het oog op de rest van het toernooi."