RIJSWIJK - Ajax heeft ook zijn tweede duel gedurende het trainingskamp in Groot-Brittannië gewonnen. Zaterdag versloegen de Amsterdammers Norwich, 1-0. Het doelpunt, voor de rust, kwam op naam van de Zweed Ibrahimovic.

Enkele dagen geleden was Ajax te sterk voor Celtic, 3-1. In tegenstelling tot dat duel speelde Koemans formatie tegen Norwich weer met twee vleugelaanvallers, Van der Meyde en Wamberto. Machlas zou in de spits beginnen, maar bleek kort voor aanvang te geblesseerd aan de knie.

Bij de landskampioen, met Stekelenburg in het doel, zat nieuweling Sikora voor de eerste keer op de bank. Hij werd een week geleden overgenomen van Vitesse. In de tweede helft debuteerde hij, als vervanger van Wamberto. Van Halst, Pasanen, Witschge, Boukhari en Pienaar bekeken het duel van de tribune. Ibrahimovic speelde voor de niet fitte Machlas.

Ibrahimovic

Ibrahimovic scoorde na 23 minuten. Ook daarna was Ajax wat beter dan Norwich, dat vorig seizoen net naast promotie naar de Premier League greep. Enigszins gehinderd door de hoge temperaturen en het droge veld, waarop de bal niet gemakkelijk liep, kwamen de Amsterdammers niet aan verdere treffers toe. Wel schoot Wamberto nog op de paal.

FC Twente verliest

Ook FC Twente speelde tegen een club uit de First Division, Sheffield United. Voor de Enschedeërs verliep dat minder succesvol. Het elftal van de Belgische coach Vandereijcken leed zijn eerste nederlaag in de voorbereiding, 4-1. Het enige Nederlandse doelpunt kwam op naam van de jeugdige spits Houwing.

Winst Vitesse

Vitesse won op het veld van Arnhemse Boys van Hapoel Tel Aviv, -1. Mbamba scoorde als enige van de formatie van de nieuwe coach Mike Snoei. Vitesses winnende treffer kwam in de vorm van een eigen doelpunt van Israeliër Calvon. Wegens het overlijden van oud-trainer Dorjee speelde de eredivisieclub met rouwbanden. Er werd ook een minuut stilte in acht genomen.

Snoei toonde zich tevreden over de verrichtingen van zijn door de vele verkopen sterk verjonge formatie. "We zijn mentaal overeind gebleven tegen een harde en arrogante ploeg", zei de nieuwe trainer. Hapoel was een geduchte tegenstander. Vorig seizoen bereikte de club nog de kwartfinale van het toernooi om de UEFA-beker, waarin het werd uitgeschakeld door AC Milan.

Feyenoord

Eveneens stond men stil bij het overlijden van Dorjee op Woudestein, waar Excelsior ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan buurman Feyenoord ontving. Ook Feyenoord werd in het verleden getraind door Dorjee. Excelsior, gepromoveerd naar de eredivisie, gaf goed partij. Pas door een late treffer van Kalou, vijf minuten voor tijd, won de houder van de UEFA-beker. Kalou scoorde twee keer, ook Buffel (ex-Excelsior) en Emerton troffen doel.

Bij Feyenoord speelde Van Haaren negentig minuten. De vleugelverdediger, die een jaar geleden kwam van Roda JC, zag zijn debuutjaar in Rotterdam bedorven door een blessure. Van Wonderen en Paauwe ontbraken nog, waardoor Feyenoord dit keer achterin wat problemen kende. "In elk geval deed het me goed", verklaarde coach Van Marwijk, "dat we voor het eerst deze voorbereiding gemakkelijk scoorden."

PSV

PSV