HAARLEM - Winnen van Cuba met honkbal is zeldzaam. Winnen van de Cubaanse honkballers op Cuba Day, de onafhankelijkheidsdag in Cuba, is uniek. De Nederlandse honkballers haalden het kunststukje vrijdag in de Haarlemse Honkbalweek uit. Cuba werd in een vol stadion (6000 man) met 7-5 verslagen.

Door de overwinning werd de Amerikaanse ploeg zeker van de finale op zondag. De Nederlandse ploeg dient zaterdagavond van de Verenigde Staten te winnen om de eindstrijd te bereiken. Bij verlies van Oranje wordt Cuba alsnog finalist.

De ontsteltenis over de nederlaag bij de Cubaanse honkballers was groot. Vooral omdat een avond eerder ook al van de Amerikaanse collega-honkballers (1-4) werd verloren. Cuba vaardigde naar Haarlem een ploeg met belegen studenten af, variërend van 20 tot 28 qua leeftijd. De ploeg benutte de week in Haarlem als voorbereiding op het WK studenten dat volgende week in Messina, Italie, wordt gehouden.

De Cubanen probeerden de wedstrijd na de vierde innings (2-4) op slot te doen. Daarvoor sloeg Evert Jan 't Hoen de eerste homerun van Nederland in Haarlem. In de zevende slagbeurt sloeg Oranje hard en genadeloos toe. Cuba bracht zijn tweede werper Soler op de heuvel die opende met drie keer vier wijd. Na een honkslag van Meulens werd hij op 5-4 voor Oranje ingewisseld voor Santana.

Die moest een honkslag toestaan aan PSV'er Engelhardt waarop De Jong en Meulens scoorden, 7-4. "Die honkslag brak de wedstrijd voor ons open", zag bondscoach Eenhoorn. "Daarna hebben de relievers de wedstrijd voor ons onder controle gehouden." Eenhoorn was gestart met Cordemans als werper. Het speerpunt van Neptunus kweet zich uitstekend van zijn taak met de cijfers 5-2-6-3 in 4 2/3 innings.

Dave Draijer en Patrick Beljaards volgden hem op. "Beide werpers gaven de Cubanen geen kans", vond Eenhoorn. Vooral over Beljaards was hij zeer tevreden. De linkshander stond in de laatste drie innings slechts één punt toe aan de Cubanen en gooide drie keer drie slag. "Ik had Van Kampen achter de hand, maar Beljaards gooide zo goed dat ik hem rustig kon laten staan."

De overwinningen van de Nederlandse ploeg op Cuba zijn op een hand te tellen. De mooiste was die in Sydney. Daar bracht Oranje de Cubanen de eerste nederlaag (4-2) toe in de olympische historie. De zege in Haarlem was in de ogen van Eenhoorn ook mooi, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met Sydney.