SNEEK - Het Leeuwarder skûtsje is na een spannende strijd winnaar geworden van het 57ste kampioenschap skûtsjesilen. Schipper Ulbe Zwaga eindigde vrijdag, na een slechte start, als derde op het Sneekermeer. Dit was genoeg voor een eerste plaats in het algemeen klassement.

Dagwinnaar Joure eindigde als tweede in het eindklassement, gevolgd door het skûtsje van Sneek. Ulbe Zwaga werd eerder al kampioen in 1998 en 1999.

Eer en eeuwige roem

Titelverdediger Berend Mink van Grou won vervolgens twee maal op rij. Deze keer behaalde de Grouster schipper een achtste plaats. Tot aan het eind toe was het dit jaar een spannende strijd tussen Joure, Sneek en Leeuwarden. Zaterdag wordt de Leeuwarder schipper samen met zijn bemanning in zijn woonplaats gehuldigd. Twee weken lang streden veertien schippers voor deze eer en de eeuwige roem.

'Foar de Neteam'

De organisatie van het Skûtsjesilen, de IFKS, maakte vrijdagavond bekend dat de provincie Friesland 13.600 euro heeft gedoneerd als bijdrage aan een documentatieproject over het skûtsjesilen. Onder de titel 'Foar de Neteam' (voor het nageslacht) verzamelt een bureau kennis over deze tak van de zeilsport. Uiteindelijk moet dat resulteren in een cd-rom en een internetpagina over onder meer de geschiedenis van het skûtsjesilen. Over drie jaar moet het project zijn afgerond.