BOURG-EN-BRESSE - De Noor Thor Hushovd heeft vrijdag de achttiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner uit de ploeg Crédit Agricole was na 176,5 kilometer tussen Cluses en Bourg-en-Bresse de sterkste uit een kopgroep van drie. Leon van Bon eindigde even later als vierde.
Ronde van Frankrijk

Hushovd versloeg zijn medevluchter Christophe Mengin uit Frankrijk. De Deen Jakob Piil haakte al ruim voor het einde van de sprint af. Het drietal behoorde tot een kopgroep die al na vijf kilometer koers ontstond. Daarin zaten ook de Nederlanders Erik Dekker en Leon van Bon. Het tweetal probeerde zelf in de slotfase ook te ontsnappen, maar kwam tekort.

Van Bon gaf al vroeg na de start het sein tot een lange vlucht. Na vier kilometer ging de Domo-renner in de aanval. Hij kreeg negen renners mee, onder wie Dekker. De goede samenwerking leidde tot een gat van zo'n acht minuten met het peloton, waar de ploeggenoten van Lance Armstrong de achtervolging in een lage versnelling leidden en hun goedkeuring aan de vluchtgroep gaven.

In de kopgroep viel de samenwerking in de laatste dertig kilometer weg. De Italiaan Loda was de eerste afvaller na tempoversnellingen. Uit de groep van negen probeerden eerst Van Bon en Dekker weg te komen. Die pogingen liepen op niets uit.

Vervolgens deed het trio Jaksche, Sörensen en Mengin een uitval. Dat drietal nam een kleine voorsprong. Dekker en Van Bon herstelden het contact. Daarna slopen de Noor Hushovd, de Deen Piil en de Fransman Mengin weg uit de kopgroep. Hushovd bleek aan het slot de meeste kracht te hebben.

/DOSSIERTour de France