AMSTERDAM - Ajax heeft de eerste serieuze oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, vrij overtuigend gewonnen. Op het Celtic Park in Glasgow ging thuisploeg Celtic met 3-1 onderuit. Zlatan Ibrahimovic en Mido scoorden in de eerste helft voor de Amsterdammers. Feyenoord won in Spijkenisse met 7-1 van de gelijknamige voetbalclub.
Ajax
Feyenoord

Ajax-coach Ronald Koeman koos vrij verrassend voor een nieuw systeem. Hij stelde vijf middenvelders op en twee spitsen, Mido en Ibrahimovic. O´Brien, Maxwell, Van der Vaart, Seedorf en Trabelsi vormden het middenveld en Bergdølmo, Chivu en Pasanen stonden in de verdediging. Verse aankopen Sikora (nog niet fit genoeg) en Boukhari (hamstringblessure) hielden Witschge, Van Halst, Galasek, Pienaar en Van der Meijde gezelschap op de bank.

Ajax kwam ietwat gelukkig voorsprong door een foutje van Celtic-keeper Robert Douglas. Ibrahimovic werkte binnen tien minuten de bal in het Schotse doel. Twee minuten later scoorde Mido. Halverwege de eerste helft belandde de bal via het hoofd van Zlatan bij Mido, die vervolgens zijn tweede treffer scoorde.

Na rust kwam Celtic beter voor de dag. Chris Sutton, die direct na rust keeper Bogdan Lobont al op de proef had gesteld, was ruim een half uur voor het einde trefzeker. Verder dan de eretreffer kwamen de Schotten niet.

"Ik speelde met vijf man op het middenveld en twee spitsen omdat dit een belangrijke wedstrijd was om te kijken hoe we in de Champions League gaan spelen. Soms moet je van systeem veranderen en we hebben genoeg spelers om dat tot uitvoering te brengen", legt Koeman op de website van Ajax uit.

Feyenoord

Feyenoord kende woensdag een minder voortvarende start. De Rotterdammers moesten in en tegen Spijkenisse al gauw een achterstand zien weg te werken na een fout van verdediger Gyan. De ploeg van Bert van Marwijk kwam nog voor rust op voorsprong na treffers van Anthony Lurling en Paul Bosvelt.

In de tweede helft stelde Feyenoord orde op zaken, met Bosvelt in de hoofdrol. De aanvoerder scoorde nog twee keer. Bonaventure Kalou miste nog een strafschop.