HAARLEM - Alexander Smit stapte woensdagavond in Haarlem in zijn eerste officiële interland als winnende werper van de heuvel. De 16-jarige linkshander van PSV wierp zes innings in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika en stuurde acht man met drieslag terug naar de dugout. De overwinning, de tweede voor de Nederlandse ploeg in de Haarlemse Honkbalweek, kwam nooit in gevaar, 8-3.
Haarlem

Smit mag met zijn 1,88 meter een uit de kluiten gewassen tiener zijn, op de heuvel gooit hij als een volwassene. Tegen Zuid-Afrika straalde hij een en al rust uit. "Het ging wel lekker", vond hij. "Last van zenuwen had ik niet, een heel klein beetje maar niet zo erg dat ik niet kon eten of zo. Zodra ik op de heuvel stond, stapte ik een andere wereld binnen, mijn wereld."

De Brabander gooide 83 ballen, waarvan 56 slag. "Heel economisch", keek coach Farley terug. Farley, normaal de pitcherscoach bij Oranje, verving woensdagavond bondscoach Eenhoorn die door een op handen zijnde operatie van zijn zoon niet aanwezig was. Wat Farley bijzonder opviel, was de mentale kracht van zijn werper. "Dat zie je niet vaak bij een 16-jarige."

Farley had Smit dinsdagavond op de hoogte gebracht dat hij tegen Zuid-Afrika zou starten. "Ik had hem gezegd zijn normale wedstrijd te gooien. Zoals hij dat bij PSV doet. Ik hoefde hem niet veel te vertellen. Een paar kleine tips. Zijn talent is onomstreden. Ik zag dat hij goed in zijn vel stak. Vol zelfvertrouwen. Hij moest zelf de locatie bepalen waar hij wilde gooien. Dat ging hem uitstekend af."

Jammer

Smit baalde van de vierde innings waarin hij twee honkslagen, waaronder een homerun van Cook, tegen kreeg. "Erg jammer", vond hij. Farley kwam na de tikken bij zijn werper op bezoek. "Ik zag dat hij mentaal niet gekraakt was, dat hij door wilde gaan. Dus heb ik hem laten staan." In de vijfde en zesde slagbeurt kwam Smit niet meer in moeilijkheden.

De jongste werper ooit in de Nederlandse ploeg zoog woensdagavond alle aandacht op. Tien dagen geleden tekende hij een lucratief zevenjarig contract bij de Minnesota Twins. Daarmee was die club zes concurrenten in de Major Leagues te vlug af waaronder roemruchte clubs als de Seattle Mariners en Atlanta Braves.

Vorige week, vier dagen na de verbintenis met de Twins, debuteerde hij in Oranje in de oefenwedstrijd tegen Japan (5-2). Daarin stond hij één slagbeurt op de heuvel.

Smit kreeg woensdagavond veel steun van de aanval. Voor de eerste keer slaagde Oranje toe te slaan op de momenten dat de honken bezet waren. Engelhardt, bezig aan zijn tweede interland, en De Jong in zijn zesde interland sloegen belangrijke punten binnen in de tweede en derde slagbeurt. "We maakten twee goede rallies", zag Farley, "waaruit we zes punten scoorden."

Revanche

De zege betekende revanche voor de beschamende nederlaag in het olympisch toernooi van Sydney (2-3). Het verlies betekende de enige overwinning van de Zuid-Afrikanen in Sydney. Die kwam tot stand door Holness, die twee solo-homeruns en twee tweehonkslagen sloeg. Die amateur uit Johannesburg was woensdagavond in Haarlem weer de beste slagman van zijn ploeg met twee uit drie. Maar de Zuid-Afrikaan kon Smit nooit verontrusten.