MADRID - Rivaldo heeft fel uitgehaald naar Louis van Gaal. De Braziliaan is woedend over uitspraken van de trainer van Barcelona. Van Gaal beweerde woensdag dat de Calataanse club het contract van de aanvaller ontbond wegens zijn gebrek aan inzet.

Rivaldo reageerde meteen. Volgens hem is de oud-bondscoach van het Nederlands elftal jaloers op zijn succes tijdens het afgelopen WK. "Hij is jaloers dat ik het toernooi gewonnen heb waarvoor hij zich niet eens gekwalificeerd heeft", schamperde de speler op zijn website, verwijzend naar de gouden medaille van Brazilië en de uitschakeling van Oranje in de kwalificatiewedstrijden voor het WK.

Medelijden

"Ik heb medelijden met Van Gaal en begrijp waarom hij zo boos is. Zelfs met alle sterren van het Nederlandse team kon hij kwalificatie voor het WK niet bereiken."

Van Gaal meldde eerder woensdag dat hij niets persoonlijks tegen Rivaldo heeft. Het verzoek van de Braziliaan om langer vakantie te mogen houden was de aanleiding om zijn contract, dat doorliep tot , te ontbinden. "Ik mocht Rivaldo toen hij gemotiveerd was", zei Van Gaal op het trainingskamp van Barcelona in Zwitserland.

Extra vakantie

"Maar toen hij dit weekeinde vroeg om twee extra weken vakantie, wetende dat we een voorrondeduel voor de Champions League moeten spelen, liet hij zien dat hij te weinig met Barcelona bezig is. Het WK winnen was een grote prestatie voor Rivaldo, maar hij moet zich realiseren dat de club hem betaalt en altijd op de eerste plaats komt."

Tijdens zijn vorige ambtstermijn bij de Spaanse club (1997-2000) lag Van Gaal regelmatig met Rivaldo overhoop. De Zuid-Amerikaan speelde toen bij vlagen wel briljant. Hij werd in 1999 gekozen tot wereldspeler van het jaar.

Van Gaal vindt dat Rivaldo sindsdien slechter is gaan presteren. "Hij is niet juist omgegaan met zijn persoonlijke en sportieve situatie", oordeelt de trainer nu. Dat was ook tegen het zere been van de voetballer. "Ik wil ook wel de Van Gaal zien die met Ajax de Champions League won, niet degene die het WK niet haalde. Het maakt me echt verdrietig dat hij me zo onderuit probeert te halen", aldus Rivaldo, die met AC Milan onderhandelt over een transfer.