AMSTERDAM - Michael Boogerd heeft woensdag met een sterk en lang solo-optreden de koninginnerit in de 89ste Ronde van Frankrijk gewonnen. De Rabo-coureur vocht luttele kilometers voor de top in La Plagne een verbeten strijd uit met Carlos Sastre en later Lance Armstrong. Zijn voorsprong op de Spanjaard Carlos Sastre (tweede) en Lance Armstrong (derde) bedroeg aan de finishlijn bijna anderhalve minuut.
Ronde van Frankrijk

"Dit ga ik nooit redden, dacht ik", liet een opgeluchte Boogerd direct na afloop weten. "De eerste en laatste keer, dit doe ik nooit meer zo lang solorijden."

"Ik heb niet veel gewonnen in mijn leven, maar als ik win zijn het wel hele mooie." Boogerd behaalde met zijn overwinning zijn tweede etappezege in de Tour. Zes jaar eerder zegevierde de geboren Hagenaar in Aix-les-Bains.

Boogerd reed de hele dag in de zware Alpenrit goed vooraan. Na de start in Deux Alpes zat hij op de Galibier in het groepje dat op een tiental seconden van de Colombiaan Santiago Botero de top passeerde. In de afdaling kwamen twee vluchtgroepjes bijeen.

Op de tweede klim, de Madeleine, ging Boogerd op avontuur. De rest van het peloton zag hem pas terug aan het einde van de rit in La Plagne. In de slotfase werd het nog wel spannend. De Spanjaard Carlos Sastre en klassementsleider Lance Armstrong leken het gat nog te dichten. Armstrong achterhaalde Sastre nog wel, maar Boogerd bleef buiten bereik.

/DOSSIERTour de France