ZEIST - Voetbalclub Fortuna Sittard heeft woendag van het beroepscollege licentiezaken van de KNVB alsnog een licentie gekregen om komend seizoen uit te komen in de eerste divisie. De KNVB had de Limburgse degradant aanvankelijk de licentie geweigerd, wegens de zorgwekkende financiële situatie.

Nog één club verkeert momenteel in onzekerheid. Dat is Sparta. Over deze uit de eredivisie gedegradeerde vereniging spreekt de betreffende instantie zich zeer waarschijnlijk donderdag uit. De vooruitzichten voor de Rotterdammers zijn gunstig.

Fortuna is de vierde club die in tweede instantie toestemming krijgt profvoetbal te spelen. Eerder overkwam dat ook Den Bosch, NAC en TOP Oss. Dat deze bvo's aanvankelijk werden afgewezen, heeft te maken met een strenger toezicht van de KNVB op de financiële gang van zaken bij de clubs.

Beroepscollege

Afgelopen donderdag lichtte de leiding van Fortuna zijn uitgangspunten voor het komend seizoen in Zeist toe bij het beroepscollege licentiezaken. De afgelopen maanden voerde de club een ingrijpende reorganisatie door. Spelers, technische staf en directie moesten daarbij inleveren. "We hebben daarmee het goede voorbeeld gegeven voor andere clubs die in de problemen verkeren", zei algemeen directeur Theo Mommers eerder.

In de komende tijd gaat de club zich vooral richten op de eigen jeugd. De opleiding bewees eerder zijn waarde. Zo zijn onder anderen de internationals Van Bommel en Hofland, nu PSV, afkomstig van Fortuna. Bovendien zouden enkele topclubs uit binnen- en buitenland geinteresseerd zijn in samenwerking met de Limburgers.