De Turkse tiener Can Öncü heeft zondag voor een primeur gezorgd in het Moto3-kampioenschap. De motorcoureur van Red Bull kroonde zich in de Grote Prijs van Valencia op 15-jarige leeftijd (en 115 dagen) tot jongste winnaar ooit van een Moto3-race. Andrea Dovizioso won de MotoGP-race en verzekerde zich van de tweede plaats in eindklassement.

Öncü deed dit ook nog eens als debutant. De Japanner Noboru Ueda was in 1991 de laatste rijder die meteen zijn eerste GP kon winnen.

Op zijn KTM verwees Öncü de Spanjaard Jorge Martin (Honda), die al zeker was van de wereldtitel, naar de tweede plek. De Brit John McPhee (KTM) eindigde als derde.

De GP van Valencia is de negentiende en laatste manche van het WK.

Márquez gaat onderuit in MotoGP-race

Wereldkampioen Marc Márquez haalde later op de dag het einde niet bij de MotoGP-race. De Spanjaard die dit jaar voor de vijfde keer de wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport veroverde, ging al vroeg in de race hard onderuit op zijn Honda. Hij verloor de controle op de verregende baan en vloog over de kop.

Márquez greep na zijn buiteling naar zijn schouder, maar leek verder ongedeerd. Hij was niet de enige die op het natte asfalt van de baan schoof. Ook de Italiaan Andrea Iannone (Suzuki) en de Spanjaard Maverick Vinãles (Yamaha), die van poleposition was gestart, crashten in de regen.

De wedstrijdleiding legde na dertien ronden de race korte tijd stil, omdat er te veel water op het asfalt lag. De Spanjaard Alex Rins (Suzuki) was op dat moment de leider in de wedstrijd, maar na de herstart ging Dovizioso hem al snel voorbij en de Italiaan wist zijn Ducati naar zijn vierde zege van dit seizoen te rijden. Rins eindigde op de tweede plaats en de Spanjaard Pol Espargáro werd derde.

Ook Rossi valt in natte race

De natte baan eiste ook in het tweede deel van de race slachtoffers. Valentino Rossi was er een van. De Italiaanse coureur gleed onderuit in een bocht en schoof van de baan. Hij klauterde wel weer op zijn Yamaha en reed de race zelfs uit; hij passeerde de meet als dertiende.

Dovizioso eindigt het wereldkampioenschap als tweede. Rossi beëindigt zijn 23e seizoen in het WK wegrace als derde in de MotoGP, de klasse waarin de 39-jarige Italiaan zeven wereldtitels vergaarde.