GRONINGEN - Volleyballen in Brazilië. Het land waar dat volgens bondscoach Bert Goedkoop, en velen met hem, momenteel bij uitstek gebeurt. Zijn eigen team in opbouw heeft daar, onverwacht, nog altijd uitzicht op. Twee zeges op Duitsland, zaterdagavond met -1, hebben de eindstrijd van de World League 2002 weer wat dichterbij gebracht. Vooral ook doordat favoriet Rusland meehielp en de Cubanen in Havana tot tweemaal toe versloeg.

Misschien volstaat volgend weekeinde een zege op Cuba al voor Oranje. De selectie reist derhalve woensdag op volle sterkte af, met Richard Schuil, met Guido Görtzen. Die krijgen een week later, als de uitwedstrijden tegen de tot dusver oppermachtige Russen op het programma staan, wel de verdiende rust.

Dan mogen Joram Maan en Robert Horstink laten zien waartoe ze momenteel in staat zijn. En wellicht krijgt dan ook Dirk-Jan van Gendt een nieuwe kans als spelverdeler in de basis. Nu viel hij alleen even in om tactisch te serveren.

Niet tevreden"Hij is zeker niet tevreden en gelijk heeft-ie", zei bondscoach Bert Goedkoop. "Hij is nu even geen vriendje van me. Maar ik ben van mening dat je een spelverdeler vooral vertrouwen moet geven." Hij kreeg de bevestiging op het veld. Zijn Duitse collega Moculescu wisselde zijn spelverdelers Dehne en Wiederschein zo vaak (ook bij fouten van anderen) dat hun elk greintje vertrouwen in de schoenen zakte.

Nico Freriks kreeg, hoewel Van Gendt vorige week tegen de Russen goed speelde, de voorkeur dus in Groningen. Hij beschaamde dat allerminst in het vernieuwde Martiniplaza. In aanmerking genomen dat de Duitse sprongopslagen met grote regelmaat met een vaart van boven de 100 kilometer per uur aankwamen en de ontvangers daar niet altijd een passend antwoord op hadden.

Hard werken

Hard werken dus en veel lopen voor de 20-jarige Limburger. Vaak kon hij voor de oplossing terecht bij Richard Schuil, nog altijd op zoek naar een nieuwe Italiaanse werkgever. Met de statistieken in de hand zal hij ongetwijfeld iets vinden. "Ik maak me geen zorgen", zei de vrije aanvaller en uitblinker.

Freriks vertelde moe maar voldaan te zijn. Goedkoop had daar alle begrip voor, zoals hij dat ook had voor de mindere periode van de opvolger van Peter Blangé. "Die heeft er een hele tijd gestaan. Vorig seizoen verwachtte niemand iets van Nico. Nu verwacht iedereen iets, hijzelf ook. Dat geeft druk. Tegen de gigantisch hard serverende Russen en Duitsers komt de pass zelden perfect aan en moet-ie vooral anticiperen en improviseren. Logisch dat hij moe is."

Freriks speelde zaterdag met meer lef. Hij probeerde Guido Görtzen snel en hoog aan te spelen aan de buitenkant. Bovendien begint de afstemming met Schuil te verfijnen. Aanvoerder Reinder Nummerdor, definitief rond met Milaan voor een seizoen, onderscheidde zich passend en serverend. De middenmensen Joppe Paulides en Sander Olsthoorn deden hun werk blokkerend aanzienlijk beter dan vrijdag. Ze pakten belangrijke punten. Alles bij elkaar was dat genoeg om het Duitse geweld in te tomen.

Alleen in de eerste set, met een formidabel serverende Björn Andrae, lukte dat niet. Daarna kletste vooral Schuil de passer-loper van Friedrichshafen beetje bij beetje uit de wedstrijd. "Ach, een beetje zieken. Dat hoort erbij", zei Schuil. "Ik vroeg hem bijvoorbeeld 'is dat alles wat je kunt?' Verder wat schelden, natuurlijk. Ik zeg de gekste dingen. In het Nederlands vooral maar begrijpelijk genoeg om hem heel boos te krijgen. Dat komt zijn spel niet ten goede."