MONT VENTOUX - Richard Virenque heeft de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Na 221 kilometer bleef de Fransman, in het verleden vijf keer winnaar van de bolletjestrui voor de beste klimmer, op de helse Mont Ventoux uit de greep van klassementsleider Lance Armstrong. De Rus Aleksandre Botsjarov eindigde als tweede op bijna twee minuten. Armstrong finishte als derde op ongeveer 2.20.

Virenque, rijdend voor Domo Farm Frites, ging vroeg in de etappe mee in een ontsnapping van elf coureurs. Op de afsluitende klim naar de top van de Mont Ventoux liet hij al zijn medevluchters achter zich. Armstrong zette nog wel de achtervolging in, liet zijn directe concurrenten in het klassement achter, maar slaagde er niet in het gat met de voor hem ongevaarlijke Virenque en Botsjarov helemaal te dichten.

Armstrong liep wel een stuk verder uit op zijn naaste belagers. In het algemeen klassement kon de Spanjaard Joseba Beloki weliswaar zijn tweede plaats vasthouden, maar zijn achterstand op de Amerikaan groeide naar 4 minuten en 21 seconden. De Litouwer Raimondas Rumsas klom naar de derde plaats ten koste van de Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano. Rumsas heeft meer dan zeseneenhalve minuut achterstand op Armstrong.

Michael Boogerd was de eerste Nederlander die arriveerde. Hij had bijna acht minuten achterstand op winnaar Virenque. Zijn kopman Levy Leipheimer reed sterker. De Amerikaan eindigde als elfde op dik vier minuten van Virenque.

/DOSSIERTour 2002