BRUSSEL - De Belgische atleet Mohammed Mourhit is betrapt op doping. Mourhit werd zondag 5 mei bij een controle tijdens het wereldkampioenschap halve marathon in Brussel positief bevonden. Dat heeft de Belgische atletiekbond bekendgemaakt.

Mourhit, tweevoudig wereldkampioen veldlopen, moet zich 1 augustus verantwoorden voor de antidopingcommissie van de bond. Voorzitter Housiaux kon niet zeggen welk product bij de atleet is gevonden. Ook de contra-expertise bleek positief.

Mourhit is voorlopig geschorst. De Belg van Marokkaanse afkomst heeft de Europese records op de 3000, 5000 en 10.000 meter in handen. Mourhit ontbreekt komende maand tijdens de Europese titelstrijd in München. Hij had zich al afgemeld met een rug- en een beenblessure. Op de 10.000 meter gold hij als een van de EK-favorieten en concurrent van de Nederlander Kamiel Maase.

Mourhit zei zijn hoop te vestigen op de Memorial van Damme op 30 augustus en het EK veldlopen op 8 december in Kroatië. Deze afspraken lijken nu ook ernstig in het gedrang te komen. Als de atletiekfederatie de atleet schuldig acht, hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd.