AMSTERDAM - Lance Armstrong heeft in de tweede serieuze bergetappe opnieuw toegeslagen. De man uit Texas richtte op de laatste klim naar Plateau de Beille een slagveld aan. Op ongeveer zeven kilometer van de top zette hij aan en moest de nummer twee van het klassement, Beloki, hem laten gaan. Uiteindelijk pakte Armstrong ruim één minuut op zijn directe concurrent.

De etappe van vrijdag was één van de zwaarste van deze Tour. Het peloton moest vijf bergen beklimmen waarvan de laatste col de zwaarste was. Net als donderdag speelde Jalabert een hoofdrol tot aan het begin van de laatste klim. Hij had op dat moment nog een ruime voorsprong op een bijna compleet peloton.

De ploeg van Armstrong had, net als donderdag, de laatste col gekozen voor de aanval. Eerst reed Rubiera zijn kopman naar Jalabert toe waarna zijn ploeg- en landgenoot Roberto Heras het tempo nog eens flink omhoog gooide. Boogerd had even daarvoor al moeten lossen.

Nadat De Galdeano het groepje Armstrong had moeten laten gaan, vond de gele truidrager het genoeg en liet hij iedereen zijn hielen zien. Na ruim zes uur na de start van de etappe kwam de Amerikaan als eerste over de finish. Eén minuut en drie seconden later kwam Beloki over de finish, niet veel later gevolgd door De Galdeano.

/DOSSIERTour 2002