De individuele tijdritten bij de Olympische Spelen van Tokio 2020 worden verreden op een heuvelachtig parcours nabij de beroemde berg Fuji. Dat is in het voordeel van renners als Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, die bewezen hebben op dergelijk terrein goed uit de voeten te kunnen.

Start en finish zijn op het Fuji Speedway-motorcircuit, maakt de internationale wielerunie UCI woensdag bekend.

De mannen rijden twee ronden van 22,1 kilometer met daarin 846 hoogtemeters. De vrouwen rijden één ronde en ook half zo veel hoogtemeters.

"Het is een uitdagend parcours", vindt Thomas Rohregger, oud-renner en technisch adviseur van de UCI. "Renners die een rol van betekenis willen spelen, zullen van alle markten thuis moeten zijn."

'Tijdrit is aan korte kant bij de vrouwen'

Van Vleuten, de afgelopen twee jaar wereldkampioen tijdrijden, is blij met het aantal hoogtemeters. "Wel is het een vrij korte tijdrit. Bij de vrouwen zie je dat het soms een secondenspel is in de tijdrit", zegt ze.

"Ook op het Nederlands kampioenschap zou volgens mij de afstand voor ons langer moeten, omdat het daar soms heel close is en dat is niet de bedoeling van een tijdrit. Een afstand van 22 kilometer is aan de korte kant voor ons, maar in combinatie met de hoogtemeters komt het hopelijk niet aan op seconden."

Van Vleuten, thuis aan het herstellen van een bij de WK-wegrace opgelopen kniebreuk, zei vaker dat tijdritten voor vrouwen wat haar betreft net zo lang als die voor de mannen mogen zijn. "Maar voor mij persoonlijk maakt het niet zo veel uit. Ik kan goed uit de voeten in korte prologen en in langere tijdritten."

Dumoulin pakte zilver op tijdrit bij vorige Spelen

Het Fuji Speedway-circuit is het voormalige decor van de Grand Prix van Japan in de Formule 1, die tegenwoordig op Suzuka wordt verreden.

Dumoulin eindigde op de olympische tijdrit van 2016 in Rio de Janeiro als tweede achter de Zwitser Fabian Cancellara. Ook dat parcours kende twee beklimmingen.

Bij de vrouwen pakte Van der Breggen in 2016 het brons achter de Amerikaanse winnaar Kristin Armstrong en de Russische nummer twee Olga Zabelinskaja.