GULLANE - Golfer Tiger Woods is donderdag op de eerste dag van het Britse Open overklast door zijn medespelers. De nummer een van de wereld opende op de Muirfield links in Gullane (Schotland) in 70 slagen, één onder par. Zijn medespelers Duffy Waldorf en David Toms, ook Amerikanen, en Carl Pettersson (Zweden) kwamen met 67 slagen (-4) in het clubhuis terug.

Woods behoorde tot de vroege starters in het Brits Open, het oudste golfkampioenschap dat voor de 131e keer wordt gehouden. Woods maakte drie birdies en twee bogeys. Hij staat gedeeld 22e. Zijn achterstand is echter niet zo groot dat hij geen kans meer heeft om te winnen en de derde stap te zetten naar een historisch grandslam.

Bij Woods ging vooral het putten niet zo goed. Toms, de US PGA kampioen van 2001, deed dat beter. Hij maakte vijf birdies en een bogey. Ook Waldorf en Pettersson waren bij het korte spel op dreef. "Het was belangrijk om de bal op de fairway te houden. De bunkers zijn hier erg moeilijk", verklaarde Waldorf, een kleurrijke golfer die altijd in Hawaii-hemden gekleed gaat.

Twaalf spelers deden 68 slagen over hun eerste ronde. Ook zij waren beter dan Woods. "Het is frustrerend als alle putts ernaast lopen. Maar op een gegeven moment gaan ze wel weer raak. Ik ben tevreden dat ik na de eerste dag toch onder par ben gebleven", zei de favoriet.

Regerend kampioen David Duval kende een nog mindere start. Hij ging rond in 72 slagen. Duval was vooraf al niet in vorm. Bij vijf van zijn zeven laatste toernooien haalde hij de cut niet. In het Brits Open spelen geen Nederlanders.