ZEIST - Ajax stuit tijdens de eerste twee thuiswedstrijden van het komende voetbalseizoen op ADO Den Haag en Feyenoord. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels bij de KNVB tegen het competitieprogramma geprotesteerd. De voetbalbond kan de planning echter niet meer wijzigen.

De KNVB stuitte bij het maken van het competitieprogramma van de eredivisie op maar liefst driehonderd knelpunten. De gemeente Amsterdam protesteerde pas na het bekend worden van het programma tegen de eerste twee thuiswedstrijden van Ajax.

"Er zijn nu geen alternatieven meer mogelijk", aldus competitiemanager Bert Oostveen. "Mocht burgemeester Cohen van Amsterdam de bewuste duels verbieden, dan kunnen ze misschien pas in de winterstop worden ingehaald. Het was anders geweest wanneer de gemeente Amsterdam eerder aan de bel had getrokken."

Evenementen

De gemeente Amsterdam zegt "uiterst verbaasd" te zijn over de uitspraken van Oostveen. "We hebben in augustus vier risicowedstrijden", aldus de woordvoerster van Cohen. "En augustus is ook een drukke maand in verband met andere evenementen zoals Sail, de Uitmarkt en de Gay Pride, waar ook veel politiecapaciteit voor nodig is."

De hoofdstad zegt nog in gesprek te zijn met de KNVB. "We gaan nu nog geen wedstrijden verbieden, maar we hopen op een redelijke houding van de KNVB. Wij zijn altijd heel soepel geweest."

Het seizoen 2005/2006 van de eredivisie begint vrijdag 12 augustus met een duel tussen AZ en Sparta. PSV speelt een dag later op kunstgras in Almelo tegen nieuwkomer Heracles. Ajax stuit een dag later op ADO Den Haag. Pierre van Hooijdonk keert op dezelfde dag met NAC terug in de Rotterdamse Kuip.

Er worden dit seizoen voor het eerst twee speelronden tussen kerst en nieuwjaarsdag afgewerkt. Clubs treffen elkaar op 26, 27, 29 en 30 december. De wedstrijd op vrijdagavond begint wekelijks om 20.30 uur. Op zaterdag wordt er steeds om 19.30 uur en 20.00 uur een wedstrijd afgewerkt. Op zondag beginnen de duels om 12.30 uur, 14.30 uur of 16.30 uur.

Feyenoord

Het competitieprogramma wordt met drie ronden van play-offs afgesloten. De eerste duels beginnen op 22 april, de laatste eindigen op 14 mei. De 34e en laatste speelronde wordt op 16 april afgewerkt. Ajax speelt al op 28 augustus tegen Feyenoord. PSV ontvangt op 23 oktober Ajax. De Eindhovenaren gaan op 11 december op bezoek bij Feyenoord.

Hoop

Bij de presentatie van het nieuwe schema benadrukte de KNVB nogmaals dat het zoveel mogelijk maatregelen heeft getroffen om de politie-inzet rond voetbalduels zoveel mogelijk te beperken. De voetbalbond heeft namelijk nog steeds goede hoop dat de regering de kosten van de politie-inzet in de toekomst niet aan de clubs doorberekent.

Uitkaart

"We hebben al 16 miljoen euro uitgetrokken om de politie-inzet rond voetbalduels te verminderen", aldus Oostveen. "De politie is uit het stadion verdwenen. Er bestaat een verplicht uitkaart voor supporters.

Stewards worden beter opgeleid en de termijnen van stadionverboden zijn verhoogd en kunnen ook bij misdragingen buiten het stadion worden opgelegd. Daarnaast is er veel overleg met justitie, het Openbaar Ministerie en Binnenlandse Zaken."