AMSTERDAM - De disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt de misdragingen van Marokkaanse supporters op het jeugd-WK. In afwachting van mogelijke sancties excuseert de aanvoerder van Marokko zich zaterdagmiddag vlak voor de troostfinale van zijn ploeg tegen Brazilië publiekelijk voor het wangedrag van een deel zijn aanhang.

Supporters van Marokko hebben dinsdag na afloop van de door hun team verloren halve finale tegen Nigeria (3-0) grote vernielingen aangericht in het Parkstadion van Kerkrade. Veel stoeltjes werden afgebroken. Sommige stewards werden bedreigd, geslagen en beroofd.

Ook hadden plunderingen plaats bij benzinestations in de buurt van het stadion. De politie arresteerde 25 vandalen. Supporters van Marokko pleegden eerder op het WK ook al vernielingen in Utrecht.

Geruchten

Voorzitter Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA weersprak donderdag tijdens een persconferentie in Amsterdam de geruchten dat de troostfinale op het WK vanwege de misdragingen van een deel van de Marokkaanse aanhang niet door zou gaan.

Excuses

"Dat is nooit aan de orde geweest. Voetbal moet altijd doorgaan en zeker niet zwichten voor mensen die iets proberen te verzieken. Wat er is gebeurd, dat is een schande. De disciplinaire commissie van de FIFA heeft de zaak in onderzoek. Na overleg met de Marokkaanse voetbalbond is alvast besloten dat de aanvoerder van Marokko zaterdag vlak voor het duel met Brazilië in het openbaar zijn excuses maakt."

Toekomst

De Marokkaanse bondscoach Jamel Fathi liet in een persverklaring ook weten dat hij teleurgesteld is in een deel van de eigen aanhang. "Een minderheid van onze fans heeft dit allemaal aangericht. Dat is jammer, want na de nederlaag tegen Spanje is het bijvoorbeeld wel rustig gebleven. We hopen dat onze supporters in de toekomst wel laten zien hoe Marokko een WK wil beleven."

Boete

Fathi betreurt eveneens het gedrag van sommige van zijn spelers. Iajour en Doulya krijgen een boete van 5000 euro opgelegd. Beide Marokkanen kregen in de slotfase van het verloren duel met Nigeria (3-0) de rode kaart.

"Ze hebben de regels van fair play overtreden. Het geld zal naar een goed doel worden overgemaakt", aldus Fathi.