FRANKFURT/LEIPZIG - De slotdag van het toernooi om de Confederatie-beker is volgens het gewenste scenario verlopen. Wereldkampioen Brazilië besliste de jongste editie van de 'Superclasico', zoals de tweestrijd tegen Argentinië in Zuid-Amerika heet, in zijn voordeel: 4-1. En dan viel de afstraffing nog mee.

De finale in Frankfurt leverde ook nog eens ouderwets swingend sambavoetbal; met Adriano (2), Kaka en Ronaldinho als (scorende) smaakmakers en Robinho als de nieuwste exponent. De Brazilianen, die Ronaldo geen seconde misten, waren dus om meer dan een reden verguld met het goud.

Duitsland

Gastheer Duitsland stelde zich evenzeer tevreden met het brons. Die Mannschaft versloeg Mexico woensdagavond in Leipzig met 4-3. Dat gebeurde in de verlenging. Aanvoerder Michael Ballack maakte de winnende treffer.

De afloop van het "mini-WK" kon dus eigenlijk niet beter, 345 dagen voor de start van het echte WK in Duitsland. Lang genoeg om de lekken te dichten, in de Duitse defensie en in de gloednieuwe overkapping van het Frankfurter stadion. Die bleek woensdag niet berekend op een fikse stortbui.

Brazilië bekeek de onbedoelde douches met een lach. De selectie van bondscoach Carlos Alberto Parreira versloeg de grote Zuid-Amerikaanse rivaal met pakkende cijfers. Het besef groeide bovendien dat het arsenaal waaruit kan worden geput oneindig lijkt. Robinho, voor wie Real Madrid een slordige 25 miljoen euro overheeft, nam Ronaldo's plek in de aanval vanzelfsprekend en overtuigend over.

Hij schitterde naast Adriano en Kaka. Deze scoorden binnen een kwartier, erg fraai bovendien met welgemikte schoten van afstand. Ronaldinho besliste het duel vlak na rust. Adriano maakte de Argentijnse ontluistering compleet met een rake kopbal, even goed getimed als uitgevoerd. De enige reactie kwam van Pablo Aimar, eveneens met het hoofd en met een duik.

Verlening

Genoeg te beleven ook bij Duitsland - Mexico in Leipzig. Na 90 minuten stond het 3-3. De Duitsers, die de 21-jarige nieuweling Hanke in de 53e minuut kwijtraakten door een rode kaart wegens een grove overtreding, kwamen tot drie keer toe op voorsprong.

De aankomende en meteen opgehemelde ster Podolski, Schweinsteiger en Huth zorgden daarvoor. De nieuwe lichting. Fonseca en Borgetti (tweemaal) herstelden het evenwicht echter bijna per omgaande.

De eerste serieuze proef van bondscoach Jürgen Klinsmann voor eigen publiek werd derhalve met succes afgesloten. De derde plaats geeft de burger moed. De doorbraak van "Poldi" en "Schweini" als international werd, getuige de onvermijdelijke koosnaampjes, met vreugde begroet.

Aanvallende Duitsers

Verdediger Huth demonstreerde bovendien met zijn eerste interlandtreffer het nieuwe, aanvallende elan dat Klinsmann zo graag wil zien. Hem werd ook opnieuw duidelijk waaraan het nog schort. Defensief klopt er met enige regelmaat weinig van. Drie goals tegen is de 36-jarige doelman Kahn een gruwel.

Toch was de overwinning, na een minder overtuigend begin, verdiend. Die was niet in de laatste plaats de verdienste van de natuurlijke leider Ballack. De middenvelder van Bayern München mikte halverwege het eerste extra kwartier een vrije trap van dik 20 meter onder de lat.