UTRECHT - Argentinië heeft zich voor de zesde keer geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder twintig jaar. De viervoudige kampioen schakelde dinsdagavond in Utrecht titelhouder Brazilië uit. Het duel tussen de twee Zuid-Amerikaanse grootmachten eindigde in 2-1. Met het nodige geluk maakte Zabaleta in de extra tijd van de normale speelduur het beslissende doelpunt.

Argentinië speelt zaterdag, opnieuw in Utrecht, in de finale tegen de winnaar van het andere duel in de halve eindstrijd tussen Marokko en Nigeria. Die wedstrijd begint dinsdagavond om 20.30 uur in Kerkrade. Nigeria schakelde zaterdag het Nederlands elftal in de kwartfinales uit via strafschoppen.

Teleur

De Zuid-Amerikaanse klassieker in de goedgevulde Galgenwaard stelde teleur. Vooral Brazilië maakte een tamme indruk. De onttroonde titelverdediger speelde in een veel te laag tempo en ontbeerde teamgeest en individuele kwaliteit.

Inspiratie

Argentinië, dat de eerste wedstrijd bij het WK in Enschede nog verloor (0-1 tegen Verenigde Staten), toonde meer inspiratie en agressie. Dat bleek al bij de snelle openingstreffer van Messi, het nog maar net achttienjarige talent van Barcelona. De Argentijnen dwongen Brazilië met fel jagen tot balverlies op het middenveld waarna Messi met een machtige uithaal de score opende, 1-0.

De bescheiden en zelfs ietwat verlegen tiener, geboren in Rosario, ontpopt zich tot één van de smaakmakers van het jeugd-WK. In het verloren openingsduel met de Verenigde Staten begon de fragiele middenvelder nog op de bank, maar die fout maakte de Argentijnse bondscoach nadien niet nog een keer. Zijn legendarische landgenoot Maradona prees Messi voor het toernooi in Nederland al de hemel in.

Onverwacht

Brazilië, dat het jeugd-WK eveneens vier keer won, kwam na de rust nog wel onverwacht terug tot 1-1 dankzij een kopbal van Renato een kwartier voor tijd. In de extra speeltijd maakte Messi, nog tot 2012 onder contract bij Barcelona, opnieuw het verschil. Hij stoomde op tot de Braziliaanse achterlijn en trok de bal knap terug op de meegekomen Zabaleta. Die schoot raak via het been van de ongelukkige Braziliaan Fabio Santos, 2-1.