LONDEN - In het mannentoernooi van Wimbledon was het maandag een historische dag voor Spanje. Voor het eerst in 33 jaar kreeg het land weer een afgevaardigde in de kwartfinales. Feliciano Lopez overleefde onverwacht de vierde ronde, door titelkandidaat Mario Ancic te verslaan (6-4 6-4 6-2).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor Lopez, die in de voetsporen trad van Manuel Orantes, betekende dat meteen zijn debuut bij de laatste acht van een Grand Slam. Na zijn zege op de als tiende geplaatste Kroaat krijgt hij nu te maken met een topfavoriet. Dat is Lleyton Hewitt, die tegen de Amerikaan Taylor Dent (bijna) geen fouten maakte (6-4 6-4 6-7 6-3).

Goede dag

Lopez (23) sprak van een gemakkelijke partij tegen de halve finalist van vorig seizoen. "Ik denk niet dat Mario een goede dag had. Dingen die normaal bij hem lukken gingen nu mis. Misschien was hij wat zenuwachtig, wat zijn weerslag had op het niveau van zijn opslag. Voor mij viel het daarom in alle opzichten mee."

Geheel onbekend is Lopez, een liefhebber van gras, niet op Wimbledon. In 2002 en 2003 reikte hij beide keren tot de vierde ronde. Maandag produceerde hij 36 'winners' en brak hij de opslag van zijn tegenstander vijf keer. "Ik speelde gewoon een goede partij. Mijn beste slagen kwamen van de baseline. Daarnaast liet mijn service niets te wensen over."

Stijl

Met zijn voorkeur voor service-volley heeft Lopez voor Spaanse begrippen een weinig gebruikelijk stijl. Zijn meeste landgenoten geven de voorkeur aan het gravel. Lopez heeft één titel achter zijn naam; in de herfst van vorig jaar won hij het indoortoernooi van Wenen. "Niet echt Spaans", noemde hij zijn spel. "Aan de andere kant raak ik de bal wel weer graag vanaf de achterlijn."

Ancic was geen schim van de man die vorig jaar tot de laatste vier doordrong en in wie de kenners nu een serieus kandidaat voor de titel zagen. Hij was wel de laatste (2002) die titelverdediger Federer op gras versloeg. Tegen Lopez sloeg hij vooral mis. Tegenover de zestien aces stonden bijvoorbeeld vijftien dubbele fouten.

Hewitt

Later op de maandag drong Hewitt voor de derde keer door tot de laatste acht van Wimbledon. De winnaar van 2002 kreeg wel een waarschuwing wegens verbaal geweld, toen hij tot twee keer toe luidruchtig zijn twijfels uitte over een arbitrale beslissing. Hij verloor tegen de 'big-serving' Dent ook nog een set, maar meer schade liep hij niet op.

Veel ritme heeft Hewitt niet. In maart onderging hij een operatie aan zijn voet, vervolgens miste hij Roland Garros nadat hij bij een val van de trap thuis in Sydney een paar ribben had gebroken.

Tevreden constateerde de Australiër dat zijn spel aan kwaliteit wint. "Per wedstrijd gaat het beter, maar toch heb ik het idee dat de finale nog ver weg is. Vanaf nu krijg ik te maken met spelers van naam. Ik moet nog bewijzen of ik op dit moment goed genoeg ben voor de absolute top."

Federer

Roger Federer heeft maandag als laatste de kwartfinales van Wimbledon bereikt. De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg de Spanjaard Juan Carlos Ferrero in drie sets, 6-3 6-4 7-6.