PAU - "Er is geen zaak-Galdeano", bezwoer Lon Schattenberg, woensdag voor de start van de tiende rit in de Ronde van Frankrijk. De Franse sportkrant l'Equipe had die ochtend gemeld dat Igor Gonzalez de Galdeano, gele-truidrager in de Tour, betrapt zou zijn op een te hoge concentratie salbutamol. Met de toevoeging dat een sanctie uit zou blijven.

Alle controles negatief

Lon Schattenberg, voorzitter van de medische commissie van de internationale wielrenunie UCI, legde het woensdag allemaal hoofdschuddend uit. "Alle controles in deze Tour zijn tot dusverre negatief. Er is geen zaak-Galdeano", verzuchtte Schattenberg. "Dat de uitslag van zo'n controle uitlekt, dat is pas echt een probleem."

Middel tegen Astma

Op 12 juli zou de Spaanse drager van het geel bij een controle positief zijn bevonden op het gebruik van salbutamol, een middel tegen astma. "Alle renners bij wie een verhoogde concentratie salbutamol is gevonden beschikken over een medisch attest dat erkend wordt door de UCI en de Franse wetgeving", legde Schattenberg uit.

Het gaat om renners die in meer of mindere mate last hebben van astma ("dat heeft 10, 15 procent van alle mensen") en een product gebruiken om het benauwde gevoel weg te nemen.

Ontstekingsremmers

"Het middel staat nog op de dopinglijst zoals die in het verleden is opgesteld. Er is toen gekozen alle middelen die stimulerend werken maar ook die middelen, die bij onoordeelkundig gebruik schade kunnen toebrengen, op de lijst te plaatsen." Tot die laatste categorie behoort salbutamol, maar bijvoorbeeld ook ontstekingsremmers.

Duidelijk onderscheid

Schattenberg: "Elke cortisoneninjectie in de Tour maakt je alleen maar zwakker. Het is goed dat er daarom binnenkort een nieuwe verdeling komt waarin een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen verboden middelen en producten die onder bepaalde voorwaarden toegestaan zijn. En nogmaals: er is geen affaire-Galdeano."

/SPORTGonzales de Galdeano 'positief met toestemming'