NÜRNBERG - Het Braziliaanse voetbalelftal heeft zaterdag de finale bereikt van het toernooi om de Confederatie-beker. De wereldkampioen versloeg gastheer Duitsland in Nürnberg met 3-2. Adriano maakte de winnende treffer een kwartier voor tijd. Tegenstander is Argentinië, dat zondag Mexico na strafschoppen versloeg. De eindstrijd is woensdag in Frankfürt.

Bij rust was er evenwicht tussen Brazilië en Duitsland: 2-2. Brazilië kwam twee keer op voorsprong, door Adriano en Ronaldinho. De laatste benutte een dubieuze strafschop. De aankomende ster Podolski (1.FC Köln) en de gearriveerde vedette Ballack maakten gelijk. De spelbepaler van Bayern München mocht van de Chileense scheidsrechter Carlos Chandia eveneens aanleggen vanaf elf meter, een goedmakertje.

De Zuid-Amerikanen toonden zich de betere in de replay van de finale van het WK 2002. Vooral in aanvallend opzicht. Robinho imponeerde met zijn dribbels, Adriano maakte het de potige Huth voortdurend moeilijk.

Niet alleen maakte Adriano twee doelpunten, de spits van Inter 'versierde' ook nog eens de strafschop, na een vermeende overtreding van Huth, die Ronaldinho in staat stelde van elf meter te scoren. In de slotfase voorkwam de Duitse doelman Lehmann dat de Brazilianen nog verder uitliepen.

Hoewel verwezen na de 'kleine' finale, toonde de Duitse bondscoach Klinsmann zich tevreden. ''We hebben bewezen dat we met de toplanden meekunnen. Dat is de grote winst van dit toernooi. Ik vond ons tegen Brazilië ook zeker niet de mindere. Bij gelijkwaardigheid beslissen de details en die vielen uit in ons nadeel.''

Het was voor de Duitsers de eerste thuisnederlaag sinds de komst van Klinsmann, vorig jaar. Graag had het land zich hersteld van de nederlaag in de eindstrijd van het WK in Japan en Zuid-Korea, waar de Brazilianen in juni 2002 in Yokohama met 2-0 te sterk waren. Destijds scoorde de nu ontbrekende Ronaldo twee keer.

De nederlaag in Nürnberg leidde 349 dagen voor het openingsduel van de wereldtitelstrijd 2006 in Duitsland niet tot felle kritiek. Zelfs Franz Beckenbauer sprak lovende woorden over het elftal. 'Der Kaiser', voorzitter van het organisatie-comité van het WK, vond het verlies ongelukkig. ''Ons elftal heeft uitstekend gewerkt en gepresteerd. Alle verwijten richting de spelers zouden misplaatst zijn.''

In de bewogen ontmoeting tussen Mexico en Argentinië (1-1) vielen de doelpunten in extra tijd. Salcido zette de Mexicanen op voorsprong, Figueroa maakte gelijk. In de fase dat de doelpunten vielen speelden beide landen met tien man. Saviola (Argentinië) en Marquez (Mexico) waren uit het veld gestuurd.