EMMEN - De rug zat hem dwars, maar Jeffrey Wammes liet zich er bij de nationale turntitelstrijd in Emmen niet door weerhouden zijn eerste seniorentitel op de meerkamp te halen. De 18-jarige pupil van coach Rob Stout turnde keurig op zes toestellen 53,850 punten bijeen. Ook titelverdediger Epke Zonderland toonde vormbehoud na de EK in Debrecen door op 53,400 te eindigen.

Bij de toestelfinales was het beeld zondag weinig anders. Wammes won drie titels (vloer, sprong en rek), Zonderland was twee keer de beste, op voltige en brug. Alleen Yuri van Gelder, hoe kan het ook anders, wurmde zich op ringen tussen de kampioenen. Zijn gelegenheidsoefening leverde de Europees kampioen de beste score van de dag op: 9,700.

Tussenuit

Het seizoen zit er nu op, ieder gaat zijn eigen weg. Wammes zal er noodgedwongen zes weken helemaal tussenuit gaan, het herstel van een rugblessure vergt die rustperiode. Van Gelder traint rustig door en gaat zich ook bekwamen op de onderdelen sprong en vloer. Pas in oktober komen ze weer aan wedstrijden toe, bij de wereldbekercyclus.

Met het oog op de wereldtitelstrijd in Melbourne (november) gaan de turners werken aan nieuwe onderdelen in hun oefeningen. Van Gelder maakt een nieuwe ringenoefening, Zonderland en Wammes gaan schaven aan hun specialiteit: de meerkamp.

Niet hersteld

Herre Zonderland, de oudere broer van Epke, ontbrak dit weekeinde in Emmen. Hij is nog niet hersteld van de schouderblessure die hij onlangs bij de EK in Debrecen opliep. Dit jaar staat in het teken van het individu, komend seizoen staat het team centraal. Eind 2006 moeten de turners er voor de eerste keer staan als team. Bij de WK 2006 plaatst een team zich voor de WK van 2007, waar vervolgens weer de olympische kwalificatie op het spel staat.

In dat licht bezien leverden de NK in Emmen weinig nieuws op. Dat Wammes en Epke Zonderland als allrounders op eenzame hoogte staan, was bekend. Net zoals iedereen weet dat Van Gelder zijn kunsten vooralsnog alleen op ringen kan vertonen. De namen van de talentvolste junioren (Van Assche, Runia en bij de jongeren Telussa en Butter) zijn ook al langer bekend.

Kritisch

De concensus tussen de bond en de voornaamste coaches (Rob Stout en Gerard Speerstra) over de route naar Peking 2008 is bereikt. "Maar met ja zeggen ben je er nog niet", aldus de Fries Speerstra, die zich als altijd kritisch opstelt. "Je moet het ook nog doen. Maar ik ben nu een stuk positiever dan een paar maanden geleden. Vooral omdat we het onderling goed hebben besproken."

Haalbaar

Stout, coach van onder anderen Wammes, deelt het gevoel van Speerstra. "Jeffrey zou volgens ons schema volgend jaar 54 punten moeten turnen in de meerkamp. Dat niveau heeft hij hier al nagenoeg bereikt. Jef en Epke zijn stabiel, ze leggen bovendien elkaars lat steeds hoger. Het gaat vooral om de rest, dat blijft zorgwekkend. Ik ga andere coaches en hun pupillen begeleiden, om ervoor te zorgen dat zij op bepaalde toestellen van waarde kunnen zijn. Daaraan moeten we niet morgen beginnen, maar nu. Als dat lukt, is kwalificatie voor Peking volgens mij haalbaar."